DAN DIJASPORE NA UNIVERZITETU SINGIDUNUM

Tamara Ćirić, Predsednica Akademske Srpske Asoscijacije, dobitnik priznanja Tesline naučne fondacije iz Filadelfije za doprinos saradnji dijaspore sa maticom tokom Dana dijaspore na Univerzitetu Singidunum.
Manifestacija pod nazivom Dan dijaspore, održana je 7. jula u organizaciji Tesline naučne fondacije iz Filadelfije i, po treći put, Univerziteta Singidunum. Tokom manifestacije posebno se govorilo o odnosu matice i dijaspore, ali se kao posebna tema razmatralo pitanje odnosa dijaspora i politike povratka. Manifestacija je okupila veliki broj gostiju iz matice i dijaspore.

Predsednica Akademske srpske asocijacije na dodeli priznanja

Skup je otvoren govorom prof. dr Mladena Veinovića, rektora Univerziteta Singidunum, a nakon toga, govorili su: Miroslav Majkl Đorđević (Studenica Foundation), akademik Zoran Radović, Nenad Nerić (Ministarstvo rada), Marko Milenković (Ministarstvo prosvete) i Nikola Lončar (predsednik Tesline naučne fondacije). Nakon izlaganja gostiju usledila je izložba knjiga umetnika iz dijaspore, a zatim paralelna sesija sa temom Odnosi matice i dijaspore. Tokom sesije, govorili su: Prof. Petar Lastić (Srpski institut iz Budimpešte), prof. dr Jovan Filipović (FON), Nemanja Dević (doktorant), Dragica Šreder (udruženje „Sedmica“), dr Veljko Milutinović (Komisija za zaštitu konkurencije), Prof. dr Vladimir Grečić (Odbor za izučavanje Stanovništva SANU), prof. Svetlana Matić (potpredsednica Prosvjete iz Austrije), Tamara Ćirić (predsednica Akademskog srpskog udruženja iz Niša) i Nikola Lončar.

Nakon izlaganja, dodeljene su nagrade Škole sa nazivom Nikola Tesla nakon čega je usledilo druženje uz koktel i zakusku.

 

Teme Dana dijaspore 2018. bile su:
Odnosi matice i dijaspore:
Kako poboljšati odnose matice i dijaspore?
Koji su problemi koji sprečavaju dobre odnose sada i koja su rešenja?
Šta promeniti da se problemi ne ponavljaju?
Dijaspora i politika povratka:
Uslovi povratka naših naučnika, umetnika, privrednika i ostale dijaspore,
Odbor naučnika i umetnika iz dijaspore,
Iskustva povratnika – primeri dobre i loše prakse,
Povratnici i oni koji odlaze: kako zaustaviti odliv kadrova iz Srbije?

 

 

Manifestacija je okupila veliki broj gostiju iz matice i dijaspore, a tom prilikom dodeljena su priznanja i zahvalnice Tesline naučne fondacije za doprinos saradnji dijaspore sa maticom. Priznanje je dobila i predsednica Akademske srpske asocijacije, Tamara Ćirić koja se okupljenima obratila promovišući aktivnosti udruženja i učenje srpskog jezika.

 

Orden Nikole Tesle koji dodeljuje Teslina naučna fondacija iz Filadelfije

Predsednica Akademske srpske asocijacije u društvu ostalih dobitnika priznanja