Светски, а наш!

Историја и култура Срба кроз векове
01 апр 2018

Богдан Богдановић и именице

Најлепше је учити онда када се споји корисно са забавним. Да се добар глас далеко чује, доказује чињеница да је мој полазник курса већ све знао о српској кошарци. Водећи се његовим преференцијама, одлучила сам да га са општим одликама именица упознам путем текста о Богдану Богдановићу, једном од најпознатијих српских кошаркаша данашњице. Након краћег разговора о њему, задатак је био подвући све именице у тексту.

Богдан Богдановић је српски кошаркаш. Рођен је 1992. године. Игра на позицији бека, а тренутно наступа за Сакраменто кингсе. Богдан се одлично сналази на терену и на утакмицама. Он је члан сениорске репрезентације Србије, један је од водећих играча и са репрезентацијом је освајао медаље на скоро свим такмичењима. Освојили су сребрну медаљу на Светском првенству. На Олимпијским играма у Рију 2016. освојили су сребрну медаљу. Србија је поражена у финалу у борби за злато. У септембру 2010. је потписао вишегодишњи уговор са Партизаном. Са овим тимом освајао је бројне награде на разним турнирима. Проглашен је за Евролигину звезду у успону. Касније потписује уговор са турским Фенербахчеом. Његови најбољи пријатељи и тимски играчи су Милош Теодосић, Немања Бјелица, Мирослав Радуљица и други.

једнина

множина

Разноврсност током часа, гледање занимљивих видео-снимака и фотографија, слушање српске музике и слично свакако у ученику буди још јачу жељу и вољу за бољим упознавањем Србије и њене културе. Да су познати спортисти једни од најбољих амбасадора српског језика, показује и видео-снимак на коме амерички коментатори, задивљени Богдановим успехом на утакмици, изговарају српске речи. Овај инсерт изазвао је зачуђеност код ученика, али и интересовање да и он сам научи што више српских речи.

https://www.youtube.com/watch?v=mZUT0tqNw7w

Тамара Костић