Svetski, a naš!

Istorija i kultura Srba kroz vekove
01 apr 2018

Bogdan Bogdanović i imenice

Najlepše je učiti onda kada se spoji korisno sa zabavnim. Da se dobar glas daleko čuje, dokazuje činjenica da je moj polaznik kursa već sve znao o srpskoj košarci. Vodeći se njegovim preferencijama, odlučila sam da ga sa opštim odlikama imenica upoznam putem teksta o Bogdanu Bogdanoviću, jednom od najpoznatijih srpskih košarkaša današnjice. Nakon kraćeg razgovora o njemu, zadatak je bio podvući sve imenice u tekstu.

Bogdan Bogdanović je srpski košarkaš. Rođen je 1992. godine. Igra na poziciji beka, a trenutno nastupa za Sakramento kingse. Bogdan se odlično snalazi na terenu i na utakmicama. On je član seniorske reprezentacije Srbije, jedan je od vodećih igrača i sa reprezentacijom je osvajao medalje na skoro svim takmičenjima. Osvojili su srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu. Na Olimpijskim igrama u Riju 2016. osvojili su srebrnu medalju. Srbija je poražena u finalu u borbi za zlato. U septembru 2010. je potpisao višegodišnji ugovor sa Partizanom. Sa ovim timom osvajao je brojne nagrade na raznim turnirima. Proglašen je za Evroliginu zvezdu u usponu. Kasnije potpisuje ugovor sa turskim Fenerbahčeom. Njegovi najbolji prijatelji i timski igrači su Miloš Teodosić, Nemanja Bjelica, Miroslav Raduljica i drugi.

jednina

množina

Raznovrsnost tokom časa, gledanje zanimljivih video-snimaka i fotografija, slušanje srpske muzike i slično svakako u učeniku budi još jaču želju i volju za boljim upoznavanjem Srbije i njene kulture. Da su poznati sportisti jedni od najboljih ambasadora srpskog jezika, pokazuje i video-snimak na kome američki komentatori, zadivljeni Bogdanovim uspehom na utakmici, izgovaraju srpske reči. Ovaj insert izazvao je začuđenost kod učenika, ali i interesovanje da i on sam nauči što više srpskih reči.

https://www.youtube.com/watch?v=mZUT0tqNw7w

Tamara Kostić