ХРИСТОС ВАСКРСЕ – ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ

Историја и култура Срба кроз векове
18 мар 2018

У хришћанском свету Васкрс представља највећи празник јер осликава суштину хришћанског учења означавајући Христово васкрснуће из мртвих као победу вере и живота над смрћу и тамом. Васкрсу претходи строги четрдесетодневни пост и увек се празнује у недељу. Покретан је празник што значи да се прославља у раздобљу од 4. априла до 8. маја и везан је за сам дан пролећне равнодневице или дан након ње. Васкршњи празници трају три дана – недеља (Васкрс), понедељак (Васкршњи понедељак) и уторак (Васкршњи уторак).

Дани који претходе Васкрсу су, такође, празнични.

Велики четвртак обележава сећање на последњу вечеру Исуса Христа и Његових ученика (Тајну вечеру), када је установљена и Света тајна причешћа.

Најтужнијим даном у хришћанству сматра се Велики петак јер је тог дана био распет Исус Христос. У знак жалости у црквама се не служи литургија и не звоне црквена звона. Током вечерње службе се износи плаштаница – платно на којем је приказано Христово полагање у гроб.

На дан Велике суботе домаћин, домаћица и укућани врше последње припреме за дочек сутрашњег празника. За прослављање Васкрса у Србији везује се обичај фарбања јаја. У неким крајевима Србије жене фарбају јаја на Велики четвртак, док у другим крајевима то чине на Велики петак, пак, у трећим на Велику суботу. Традиционално се прво јаје фарба црвеном бојом јер она симболизује проливену Исусову крв. Ово јаје је симбол Васкрса и назива се „чуваркућа”. Сматра се да оно штити дом и укућане и чува се до наредне године. Остала јаја се фарбају различитим природним или вештачким бојама и украшавају.

Сам дан Васкрса је весео и свечан. Људи се буде рано, облаче свечану одећу и одлазе на васкршњу литургију. Уобичајени поздрави замењују се речима: „Христос васкрсе!” и отпоздрављањем: „Ваистину васкрсе!”. По повратку из цркве породица се окупља око богато припремљене трпезе. Куће су испуњене радошћу и смехом, чему доприноси и најинтересантнији васкршњи обичај туцања јајима. Победник је онај чије јаје остане цело, а као награду он узима противниково јаје. На Васкрс се посећују родбина и пријатељи, размењују јаја и ужива у веселој празничној атмосфери.

Према Закону о државним и другим празницима у Републици Србији Васкршњи празници почев од Великог петка закључно са другим даном Васкрса су нерадни дани.

АНА МИЈАЈЛОВИЋ