HRISTOS VASKRSE – VAISTINU VASKRSE

Istorija i kultura Srba kroz vekove
18 mar 2018

U hrišćanskom svetu Vaskrs predstavlja najveći praznik jer oslikava suštinu hrišćanskog učenja označavajući Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih kao pobedu vere i života nad smrću i tamom. Vaskrsu prethodi strogi četrdesetodnevni post i uvek se praznuje u nedelju. Pokretan je praznik što znači da se proslavlja u razdoblju od 4. aprila do 8. maja i vezan je za sam dan prolećne ravnodnevice ili dan nakon nje. Vaskršnji praznici traju tri dana – nedelja (Vaskrs), ponedeljak (Vaskršnji ponedeljak) i utorak (Vaskršnji utorak).

Dani koji prethode Vaskrsu su, takođe, praznični.

Veliki četvrtak obeležava sećanje na poslednju večeru Isusa Hrista i Njegovih učenika (Tajnu večeru), kada je ustanovljena i Sveta tajna pričešća.

Najtužnijim danom u hrišćanstvu smatra se Veliki petak jer je tog dana bio raspet Isus Hristos. U znak žalosti u crkvama se ne služi liturgija i ne zvone crkvena zvona. Tokom večernje službe se iznosi plaštanica – platno na kojem je prikazano Hristovo polaganje u grob.

Na dan Velike subote domaćin, domaćica i ukućani vrše poslednje pripreme za doček sutrašnjeg praznika. Za proslavljanje Vaskrsa u Srbiji vezuje se običaj farbanja jaja. U nekim krajevima Srbije žene farbaju jaja na Veliki četvrtak, dok u drugim krajevima to čine na Veliki petak, pak, u trećim na Veliku subotu. Tradicionalno se prvo jaje farba crvenom bojom jer ona simbolizuje prolivenu Isusovu krv. Ovo jaje je simbol Vaskrsa i naziva se „čuvarkuća”. Smatra se da ono štiti dom i ukućane i čuva se do naredne godine. Ostala jaja se farbaju različitim prirodnim ili veštačkim bojama i ukrašavaju.

Sam dan Vaskrsa je veseo i svečan. Ljudi se bude rano, oblače svečanu odeću i odlaze na vaskršnju liturgiju. Uobičajeni pozdravi zamenjuju se rečima: „Hristos vaskrse!” i otpozdravljanjem: „Vaistinu vaskrse!”. Po povratku iz crkve porodica se okuplja oko bogato pripremljene trpeze. Kuće su ispunjene radošću i smehom, čemu doprinosi i najinteresantniji vaskršnji običaj tucanja jajima. Pobednik je onaj čije jaje ostane celo, a kao nagradu on uzima protivnikovo jaje. Na Vaskrs se posećuju rodbina i prijatelji, razmenjuju jaja i uživa u veseloj prazničnoj atmosferi.

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji Vaskršnji praznici počev od Velikog petka zaključno sa drugim danom Vaskrsa su neradni dani.

ANA MIJAJLOVIĆ