Јубилеји моје земље

Историја и култура Срба кроз векове
06 дец 2018

На овом двочасу, бавили смо се неким датумима битним за Србију. Заједно са учеником, присетили смо се одређених догађаја из прошлости и значајних личности који су учинили пуно за нашу земљу. Циљ овог часа било је, пре свега, упознавање са општом културом, али и са културом српског народа, са српским битним и успешним људима.

Као први значајан јубилеј навели смо 100-годишњицу од завршетка Првог светског рата. У међусобном разговору подсетили смо се неких битнијих детаља из Првог светског рата, разлога због ког је почео и обратили посебно пажњу на позицију српског народа у том великом рату. Како бисмо посебно дочарали страдање српског народа, обрадили смо песму „Плава гробница“ Милутина Бојића. Уз читање, прво наставниково, а затим и учениково, вежбали смо изражајно читање поезије, а затим смо послушали и рецитовање ове песме нашег великог глумца, Драгана Николића.

Следеће чега смо се присетили јесте Иво Андрић и 126 година од његовог рођења. Упознали смо се са његовом биографијом и његовим књижевним опусом, а посебно смо нагласили добијање Нобелове награде за књижевност. Читали смо његову причу „Аска и вук“, разговарали о уметности и нашим личним ставовима према уметности, о сналажљивости и изржљивости у жељи да се преживи. Погледали смо и слике Вишеграда, вишеградске ћуприје, Андрићграда.

У наставку часа смо се сетили стрељања ђака у Крагујевцу. Означили смо време када се овај стравични догађај догодио, шта представља спомен-парк Шумарице надомак Крагујевца и обрадили песму Десанке Максимовић „Крвава бајка“. Тумачили смо по чему се разликује наслов овог дела од бајке као књижевног жанра, какав је тон песме, врста песме и да ли је има срећан крај, како би се очекивало од бајке, или не.

За крај часа, поменули смо великог Милоша Црњанског и 125 година од његовог рођења. Као и са Андрићем, упознали смо се са његовом биографијом, поменули смо његова најзначајнија дела и све битне ствари из његовог живота који га сврставају у 100 најзначајних Срба.