Jubileji moje zemlje

Na ovom dvočasu, bavili smo se nekim datumima bitnim za Srbiju. Zajedno sa učenikom, prisetili smo se određenih događaja iz prošlosti i značajnih ličnosti koji su učinili puno za našu zemlju. Cilj ovog časa bilo je, pre svega, upoznavanje sa opštom kulturom, ali i sa kulturom srpskog naroda, sa srpskim bitnim i uspešnim ljudima.

Kao prvi značajan jubilej naveli smo 100-godišnjicu od završetka Prvog svetskog rata. U međusobnom razgovoru podsetili smo se nekih bitnijih detalja iz Prvog svetskog rata, razloga zbog kog je počeo i obratili posebno pažnju na poziciju srpskog naroda u tom velikom ratu. Kako bismo posebno dočarali stradanje srpskog naroda, obradili smo pesmu „Plava grobnica“ Milutina Bojića. Uz čitanje, prvo nastavnikovo, a zatim i učenikovo, vežbali smo izražajno čitanje poezije, a zatim smo poslušali i recitovanje ove pesme našeg velikog glumca, Dragana Nikolića.

Sledeće čega smo se prisetili jeste Ivo Andrić i 126 godina od njegovog rođenja. Upoznali smo se sa njegovom biografijom i njegovim književnim opusom, a posebno smo naglasili dobijanje Nobelove nagrade za književnost. Čitali smo njegovu priču „Aska i vuk“, razgovarali o umetnosti i našim ličnim stavovima prema umetnosti, o snalažljivosti i izržljivosti u želji da se preživi. Pogledali smo i slike Višegrada, višegradske ćuprije, Andrićgrada.

U nastavku časa smo se setili streljanja đaka u Kragujevcu. Označili smo vreme kada se ovaj stravični događaj dogodio, šta predstavlja spomen-park Šumarice nadomak Kragujevca i obradili pesmu Desanke Maksimović „Krvava bajka“. Tumačili smo po čemu se razlikuje naslov ovog dela od bajke kao književnog žanra, kakav je ton pesme, vrsta pesme i da li je ima srećan kraj, kako bi se očekivalo od bajke, ili ne.

Za kraj časa, pomenuli smo velikog Miloša Crnjanskog i 125 godina od njegovog rođenja. Kao i sa Andrićem, upoznali smo se sa njegovom biografijom, pomenuli smo njegova najznačajnija dela i sve bitne stvari iz njegovog života koji ga svrstavaju u 100 najznačajnih Srba.