Звуци Србије у Канади

Дифузија културних садржаја
29 окт 2020

Наша ученица Миа Галић живи у Виндзору од рођења. Виндзор је град у Канади, а припада покрајини Онтарио. Иако слабо говори српски језик, Миа одлично разуме комуникацију на српском. Признаје нам да много воли своју земљу порекла и да радо долази са родитељима да обиђе своје рођаке у Војводини и Босни. Она је члан два фолклорна ансамбла у Виндзору. За КУД Опанак игра већ две године, док је за КУД Млада Србадија почела да игра од своје седме године.

Миа каже да, играјући фолклор, боље осећа повезаност са својим српским коренима јер музика успева да је у мислима одведе у Србију и зато много воли часове фолклора, које похађа три пута недељно. „Баш волим да играм, то је део мене, лепо је, и мој тата је играо фолклор када је живео у Чикагуˮ, признаје нам Миа.

Иначе, КУД Опанак броји тренутно 55 чланова. Сви су пореклом из Србије. Ово Друштво игра кореографије из Шумадије, Војводине (Баната), Врања, Лесковца, Црне Траве, са Косова. За све игре имају одговарајуће ношње, а куповину тих ношњи помогли су добротвори из Србије. КУД Млада Србадија постоји од 1965. године у Виндзору. Имају ношње за влашке и шумадијске игре, а све је шила Даница Јовановић из Србије.[1]

 

[1] Све слике преузете са Фејсбук странице Младе Србадије.

Аутор: Катарина Миленковић

Уколико желите да учите са нама, пријавите се путем следеће везе. Видимо се!