Suma sumaru…

… lepo smo se zabavili na ovom kursu. J Što se nas tiče, mogao je i duže da traje, jer smo postajali sve bolji i bolji. Prvo što sam rekla učeniku bilo je: „Ne brini, ovo neće biti klasično učenje jezika, bubanje određenih definicija, biće zabavno i kada na kraju ćirilicom napišeš svoje ime i prezime – bićeš ponosan i biće ti drago što si se prijavio.“ I ništa nisam slagala, tako je i bilo.

Postoji mnogo načina na koji možete naučiti neki jezik. Ja sam na primer engleski jezik usavršavala slušajući muziku, gledajući filmove bez prevoda… A srpski jezik se na primer može naučiti takođe uz muziku, uz filmove, uz knjige, uz istoriju, geografiju… Tako smo i mi, na ovom našem kursu, učili zavičajni jezik. Od upoznavanja rodnih krajeva, preko kulturnih i medijskih dešavanja u obe zemlje, do razgovora o „brendovima“ Srbije, trudili smo se da pored učenja jezika, naučimo nešto i o zemlji čijim se jezikom koristimo u tuđini, učenik sada, a ja, kao predavač, kada odem na odmor.

Padeži su bili bauk, ali kroz razgovor o super moćima, prošli smo ih brzo i lako. Prideve smo učili kroz razgovor o osobinama koje krase čoveka, a učenik je stečeno znanje primenio opisavši njemu jedan od lepših gradova u kojem je bio.

 

Jedno nedeljno popodne odvojili smo za čitanje dnevne štampe i razgovarali o dešavanjima u našoj zemlji i u zemlji dijaspore iz koje učenik dolazi. Odvojili smo vreme i za upoznavanje sa ličnostima i drugim prepoznatljivim srpskim „brendovima“ u inostranstvu – Bata Živojinović, Novak Đoković, kolo, truba, šljivovica, a učenik je na lep način predstavio i zemlju iz koje svakodnevno šalje pozdrave zavičaju.

 

 

Iako smo oboje odrasli, usudili smo se da napišemo pismo Deda Mrazu i tako vežbamo upotrebu futura, dok smo perfekat i prezent učili kroz razgovor o Dragutinu Matiću i njegovoj priči o periodu Prvog svetskog rata. Upoznala sam učenika i sa epskim junakom koji nosi isto ime i prezime kao on, te smo se tako dotakli i književnosti.

Kao što rekoh, kurs je kratko trajao, ali opet dovoljno da na zanimljive načine  naučimo da pišemo, da govorimo i da mislimo na srpskom, zavičajnom jeziku!