Zvuci Srbije u Kanadi

Difuzija kulturnih sadržaja
29 okt 2020

Naša učenica Mia Galić živi u Vindzoru od rođenja. Vindzor je grad u Kanadi, a pripada pokrajini Ontario. Iako slabo govori srpski jezik, Mia odlično razume komunikaciju na srpskom. Priznaje nam da mnogo voli svoju zemlju porekla i da rado dolazi sa roditeljima da obiđe svoje rođake u Vojvodini i Bosni. Ona je član dva folklorna ansambla u Vindzoru. Za KUD Opanak igra već dve godine, dok je za KUD Mlada Srbadija počela da igra od svoje sedme godine.

Mia kaže da, igrajući folklor, bolje oseća povezanost sa svojim srpskim korenima jer muzika uspeva da je u mislima odvede u Srbiju i zato mnogo voli časove folklora, koje pohađa tri puta nedeljno. „Baš volim da igram, to je deo mene, lepo je, i moj tata je igrao folklor kada je živeo u Čikaguˮ, priznaje nam Mia.

Inače, KUD Opanak broji trenutno 55 članova. Svi su poreklom iz Srbije. Ovo Društvo igra koreografije iz Šumadije, Vojvodine (Banata), Vranja, Leskovca, Crne Trave, sa Kosova. Za sve igre imaju odgovarajuće nošnje, a kupovinu tih nošnji pomogli su dobrotvori iz Srbije. KUD Mlada Srbadija postoji od 1965. godine u Vindzoru. Imaju nošnje za vlaške i šumadijske igre, a sve je šila Danica Jovanović iz Srbije.[1]

 

[1] Sve slike preuzete sa Fejsbuk stranice Mlade Srbadije.