Марина Јањић, akademska srpska asocijacija

Марина Јањић

Марина Јањић (1970: Лесковац), доктор филолошких наука, редовни  професор на Департман за српски језик  на Филозофском факултету у Нишу.

У свом двадесетогодишњем наставно-научном искуству у универзитетској настави, публиковала је преко стотину научних и стручних радова у бројним референтним лингвистичким и педагошким периодицима и зборницима радова из области примењене лингвистике – језичке културе и методике наставе српксог језика и књижевности. Представила се научној јавности на домаћим и међународним конференцијама у земљи и иностранству (Русија, Бугарска, Пољска, Словенија, Македонија, Република Српска). На студијским путовањима у оквиру Темпус пројеката учествовала је у програмима стручог усавршавања из области дидактике и лингвометодике на универзитетима широм Европе и то у: Финској (Хелсинки), Француској (Лион), Словачкој (Банска Бистрица), Словенији (Љубљана), Данској (Копенхаген).

Живи и ради у Нишу. Удата мајка двоје деце.

 

Члан је Академске српске асоцијације од 2016. године

 • Предавач теоријског дела на пројекту Онлајн обука за предаваче који се баве очувањем српског језика у дијаспори и региону. Теоријски део обуке обухватао је предавања из области Методика наставе српског као завичајног језика. Предавања су се одржавала једном недељно у две групе, а укупно трајање обуке је било месец дана. Теме су биле следеће:
   1. Увод у наставу методике српског као завичајног језика;
   2. Предметност наставе српског језика у иностранству;
   3. Организационе посебности наставе српског као завичајног језика.
   4. Нови методолошки приступи настави (српског) језика.
 • Марина Јањић је аутор више књига (приручника, уџбеника) које су у издаваштву Академске српске асоцијације:

  1. Методика наставе српског као завичајног језика. Овај приручник намењен је свим предавачима српског као завичајног језик у дијаспори и региону. Приручник можете наручити на следећем линку.
  2. Уџбенички комплет Српски – језик мог завичаја који је намењен за децу у дијаспори узраста од 7 до 14 година. Састоји се из три уџбеника. Сва три уџбеника су електронски интерактивни и садрже велики број игрица како би деци учење српског језика било што занимљивије и лакше. Поред игрице, уџбеници садрже велики број информација из српске историје, културе и традиције. Називи уџбеника су: