Povratak sebi – učini sebe srećnim i zadovoljnim!

Povratak sebi – učini sebe srećnim i zadovoljnim! – Suštinski problem savremenog čoveka leži u odsustvu pažnje o čemu često govore duhovnici, psihoterapeuti i oni koji se bave psihološkom podrškom. Ako pogledate savremeni gradski svet videćete da je sve kreirano da vam privuče ili bolje reći odvuče pažnju. Od svetlećih reklama, bilborda, televizije, do mobilnih telefona. Pažnja današnjeg čoveka je u velikoj većini slučajeva usmerena na spoljašni svet. Rezultat toga je da najveći deo vremena nismo svesni šta se dešava unutar nas, do te mere da ne znamo da opišemo šta zaista osećamo u sadašnjem trenutku.

Kad nas neko pita kako si, obično bez razmišljanja odgovaramo dobro ili već u sakladu sa onim čime smo mentalno okupirani. Rezultat tog odsustva pažnje je u tome što smo umom uglavnom u prošlosti ili budućnosti. Najčešće ratmišljamo i zamišljamo šta i kako će biti popodne, sutra ili kroz nekoliko dana i meseci.

Dok smo mi stalno u nekim svojim mislima i razmišljanjima  prođe život, kao da smo lupili dlanom o dlan. Ako se osvrnemo i sagledamo vidimo da većinu vremena nismo istinski ni živeli, već samo razmišljali o tome šta je bilo ili šta će biti.

Kako se povezati sa sobom?

Da bismo se povezali sa sobom potrebno je da svoju pažnju sa spoljašnjeg sveta i misli preusmerimo unutar nas i da osetimo šta se to dešava u nama. Srce je centar čovekovog bića, a ne um ili razum kako nas to uči i vaspitava zapadna tradicija. Sozercanje (saogledanje), samoposmatranje je stara metoda koju su koristili ili koriste svi oni koji tragaju za smislom i istinom i koji žele da bolje upoznaju sebe.

Onima koji su se u tome usavršili otvara se jedan potpuno novi i drugačiji svet. Postajemo svesni stvari koje se dešavaju u nama i oko nas, a koje do tada nismo primećivali. Počinjemo da uviđamo i osvešćujemo koje su to misli i osećanja koja nas koče i blokiraju u ostvarenju svojih ciljeva, kao i koja negativna uverenja stoje iza njih.

Mi živimo u vremenu u kome, Bogu hvala, sve više imamo onih koji se bude i uviđaju istinske uzroke i posledice života i sveta u kome se nalazimo. Čovek iznutra oseća da ne živi život kakav želi i za koji je stvoren.

Koliko god nas pritiskali i bombardovali raznim informacijama i pogrešnim merilima vrednosti, zdrav čovek oseća da tu nešto nije uredu. Međutim, on ne zna kako da reaguje, kako da se postavi i izbori sa svim tim.

Svakodnevni život koji provodimo u jurnjavi za vrednostima koje su nam nametnute i suvom materijalnom egzistencijom koja se svodi na samo zadovoljenje čula, već je dovela i dovodi do sve većeg nezadovoljstva. Kad čovek dođe u zrele godine, pita se šta to nije u redu, kad sam sve radio/ radila kako treba? Zašto nisam srećan/ srećna i šta treba da uradim da bih to bio/ bila?

Iz tog razloga mnogi traže pomoć stručnih lica u vidu savetovanja, psihološke pomoći i dr.

Potraga za srećom

Početak dobijanja odgovora je najpre u vraćanju pažnje od spolja ka unutra u svesnosti i osvešćivanju sebe.  Danas imate razne tehnike koje nam pomažu u tome. Jedna od najefikasnijih i najbržih je i PEAT tehnika koju je osmislio klinički psiholog Živorad Mihajlović Slavinski. Uz rukovodstvo i pomoć dobrog terapeuta već u toku jedne seanse ili procesa možete osvestiti i otpustiti neke stvari koje vas muče i blokiraju, a kojih niste bili svesni.

Da bismo došli do sebe do onog istinskog Ja i da bismo osvestili neke stvari moramo najpre očistiti brdo toga u vidu trauma, nagomilanih i potisnutih emocija i negativnih uverenja koja smo stekli kroz život. Unutrašnje čišćenje je neophodno kao i spoljašnje. Naočare kojima posmatramo život i svet su se vremenom zaprljale i potrebno je očistiti ih. Kad se zamuti unutrašnji vid, potrebno je sprovesti određenu proceduru pročišćenja kako bismo jasnije videli i sebe i druge.

Blaženi su čisti srcem, jer će Boga videti, rekao je Hristos. Gde će ga videti? Pa, u očišćenom i čistom srcu. Sve ono za čim tragamo nalazi se unutar nas, samo što ne vidimo i ne osećamo, jer smo svu svoju pažnju prebacili spolja. Ako se i zagledamo na tren unutar sebe, vidimo samo mrak i tamu. To je zato što ne čistimo svoj um i srce, svoju dušu. Redovno ili nikako. Zašto je to tako? Zato što nam niko nije rekao da to treba da radimo i niko nas nije naučio kako.

Ištite i dace vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvoriće vam se… (Mt.7.7-8)

Kako prevazići probleme?

Suštinski problem savremenog čoveka leži u odsustvu pažnje. O tome često govore duhovnici, psihoterapeuti i oni koji se bave psihološkom podrškom. Ako pogledate savremeni gradski svet videćete da je sve kreirano da vam privuče ili bolje reći odvuče pažnju. Od svetlećih reklama, bilborda, televizije, do mobilnih telefona. Pažnja današnjeg čoveka je u velikoj većini slučajeva usmerena spolja na spoljašni svet. Rezultat toga je da najveći deo vremena nismo svesni šta se dešava unutar nas, do te mere da ne znamo da opišemo šta zaista osećamo u sadašnjem trenutku.

Kako bismo to promenili potrebno je da svoju pažnju sa spolja preusmerimo ka unutra, da osvestimo svoje emotivne blokade i da ih otpustimo.

Kako se to radi? Koji je najbolji i najefikasniji način za to, saznaćete u nizu radionica koju smo nazvali: Povratak sebi…

Prva tema biće Povratak sebi – Učini sebe srećnim i zadovoljnim na poslu!

Prijavite se!

Radionicu će voditi terapeuti Akademske srpske asocijacije.

povratak sebi, psihološka podrška