Održana druga radionica Povratak sebi

U Akademskoj srpskoj asocijaciji 3. februara 2023. godine održana je druga u nizu radionica Povratak sebi, na temu Međuljudski odnosi i šta iz njih možemo da naučimo. Tim psihološke podrške Akademske srpske asocijacije činili su: Tamara Ćirić i Jelisaveta Todorović (psihološkinje) i Nenad Jovanović (teolog).

O čemu smo razgovarali?

Savremeno doba promenilo je mnogo toga u međuljudskim odnosima. Dominantne emocije su postale strah, bes, zavist (prezir). Ljudi modernog doba počeli su da gube osećaj samopoštovanja i sve je teže odgovoriti na savremene izazove svakodnevice.

Pojam ogledala

Psihološkinja Tamara Ćirić definisala je pojam ogledala na osnovu međuljudskih odnosa. Koji je to okidač što izaziva emociju besa? Dok dete raste i razvija se, do nekih sedam godina života, na svoje roditelje gleda kao na primer komunikacija sa svetom oko sebe. Ovo utiče na tri osnovne strukture ličnosti:

 

  1. naše poimanje sebe;
  2. način komunikacije sa drugima;
  3. način na koji formiramo međuljudske odnose.

 

U kasnijem životu pet osoba iz našeg najbližeg okruženja predstavljaju ogledala naše ličnosti.

Učesnici radionice su u stručno vođenom psihološkom procesu Jelisavete Todorović, profesorke na Filozofskom fakultetu u Nišu, pošli od mapiranja osećanja besa koje dovodi do pokretanja psihosomatskih mehanizama, osećaja nemoći, suženja svesti i gubitka kontrole.

Peat procesor Nenad Jovanović, teolog iz Beograda, pomogao je učesnicima da uvide alate pomoću kojih je moguće doći do integracije svih aspekata sopstvene ličnosti (takozvane tamne strane i svesti o tome kako bismo želeli da se osećamo) u procesu dolaženja do uspostavljanja mira u sebi. Ključne stvari koje su istaknute za lakše prevazilaženje kriznih situacija su: osvešćivanje, prihvatanje, praštanje i zahvalnost.

Na kraju radionice psihološkinja Tamara Ćirić demonstrirala je PEAT proces. On je namenjen svima koji su voljni da rade na sebi, da se suoče sa svojim negativnim iskustvima, negativnim uverenjima, a i unutrašnjim otporima. Kroz proces dolazi se do oslobađanja od blokada prilikom ostvarivanja ličnih ciljeva.

Impresije učesnika

Za radionicu se prijavilo puno učesnika. U prostorijama Akademske srpske asocijacije tražilo se mesto više. Navodimo vam neke od impresija učesnika:

Nisam imala očekivanja, uživam u ovakvim radionicama jer uvek nešto novo čujem, vidim i osetim.

Prvi put sam prisustvovala ovakvoj radionici i nije bilo očekivanja. Na kraju mi se sve dopalo.

Prekrasno. Doći ću sledeći put.

Prvi put prisustvujem ovakvoj vrsti radionice. Odlučila sam da dođem opet. Radim duže vreme na sebi i želim da izvučem najbolje iz sebe i da osvestim svoje loše strane i prihvatim ih.

Osećaj je apsolutno pozitivan, puno pozitivnih interakcija. Puno zanimljivih i novih saznanja i informacija.

Apsolutno mi se sve dopalo, ispunjena su mi sva očekivanja, i više od njih.

Radionica je sadržajna.

Naučio sam da je bitno i potrebno sagledavati pozitivno u negativnom iskustvu.

Pozitivno iskustvo u svakom smislu i podstrek za rad na sebi.

Ovo je način da rešim neke od svojih problema.

Interesantni pristup međuljudskim odnosima. Dopalo mi se što su predavači iz povezanih, a opet različitih struka.

Nisam do sada prisustvovala PEAT tehnici. Radim na sebi već duže vreme ali mi ova tehnika deluje kao nešto što bi mi odgovaralo.

Dobila sam alate kako da osvestim, prihvatim, očistim um i srce od negativnih emocija. Počela sam da osvešćujem, prihvatam sebe i praštam.

 

Akademska srpska asocijacija poziva sve zainteresovaneda se prijave za ovu vrstu terapije.

Za više informacija o radionicama možete se informisati na broj telefona 064/ 233-1666,

instagram profilu ili putem imejla asapeatproces@gmail.com.