Повратак себи – учини себе срећним и задовољним!

Повратак себи – учини себе срећним и задовољним! – Суштински проблем савременог човека лежи у одсуству пажње о чему често говоре духовници, психотерапеути и они који се баве психолошком подршком. Ако погледате савремени градски свет видећете да је све креирано да вам привуче или боље рећи одвуче пажњу. Од светлећих реклама, билборда, телевизије, до мобилних телефона. Пажња данашњег човека је у великој већини случајева усмерена на спољашни свет. Резултат тога је да највећи део времена нисмо свесни шта се дешава унутар нас, до те мере да не знамо да опишемо шта заиста осећамо у садашњем тренутку.

Кад нас неко пита како си, обично без размишљања одговарамо добро или већ у сакладу са оним чиме смо ментално окупирани. Резултат тог одсуства пажње је у томе што смо умом углавном у прошлости или будућности. Најчешће ратмишљамо и замишљамо шта и како ће бити поподне, сутра или кроз неколико дана и месеци.

Док смо ми стално у неким својим мислима и размишљањима  прође живот, као да смо лупили дланом о длан. Ако се осврнемо и сагледамо видимо да већину времена нисмо истински ни живели, већ само размишљали о томе шта је било или шта ће бити.

Како се повезати са собом?

Да бисмо се повезали са собом потребно је да своју пажњу са спољашњег света и мисли преусмеримо унутар нас и да осетимо шта се то дешава у нама. Срце је центар човековог бића, а не ум или разум како нас то учи и васпитава западна традиција. Созерцање (саогледање), самопосматрање је стара метода коју су користили или користе сви они који трагају за смислом и истином и који желе да боље упознају себе.

Онима који су се у томе усавршили отвара се један потпуно нови и другачији свет. Постајемо свесни ствари које се дешавају у нама и око нас, а које до тада нисмо примећивали. Почињемо да увиђамо и освешћујемо које су то мисли и осећања која нас коче и блокирају у остварењу својих циљева, као и која негативна уверења стоје иза њих.

Ми живимо у времену у коме, Богу хвала, све више имамо оних који се буде и увиђају истинске узроке и последице живота и света у коме се налазимо. Човек изнутра осећа да не живи живот какав жели и за који је створен.

Колико год нас притискали и бомбардовали разним информацијама и погрешним мерилима вредности, здрав човек осећа да ту нешто није уреду. Међутим, он не зна како да реагује, како да се постави и избори са свим тим.

Свакодневни живот који проводимо у јурњави за вредностима које су нам наметнуте и сувом материјалном егзистенцијом која се своди на само задовољење чула, већ је довела и доводи до све већег незадовољства. Кад човек дође у зреле године, пита се шта то није у реду, кад сам све радио/ радила како треба? Зашто нисам срећан/ срећна и шта треба да урадим да бих то био/ била?

Из тог разлога многи траже помоћ стручних лица у виду саветовања, психолошке помоћи и др.

Потрага за срећом

Почетак добијања одговора је најпре у враћању пажње од споља ка унутра у свесности и освешћивању себе.  Данас имате разне технике које нам помажу у томе. Једна од најефикаснијих и најбржих је и ПЕАТ техника коју је осмислио клинички психолог Живорад Михајловић Славински. Уз руководство и помоћ доброг терапеута већ у току једне сеансе или процеса можете освестити и отпустити неке ствари које вас муче и блокирају, а којих нисте били свесни.

Да бисмо дошли до себе до оног истинског Ја и да бисмо освестили неке ствари морамо најпре очистити брдо тога у виду траума, нагомиланих и потиснутих емоција и негативних уверења која смо стекли кроз живот. Унутрашње чишћење је неопходно као и спољашње. Наочаре којима посматрамо живот и свет су се временом запрљале и потребно је очистити их. Кад се замути унутрашњи вид, потребно је спровести одређену процедуру прочишћења како бисмо јасније видели и себе и друге.

Блажени су чисти срцем, јер ће Бога видети, рекао је Христос. Где ће га видети? Па, у очишћеном и чистом срцу. Све оно за чим трагамо налази се унутар нас, само што не видимо и не осећамо, јер смо сву своју пажњу пребацили споља. Ако се и загледамо на трен унутар себе, видимо само мрак и таму. То је зато што не чистимо свој ум и срце, своју душу. Редовно или никако. Зашто је то тако? Зато што нам нико није рекао да то треба да радимо и нико нас није научио како.

Иштите и даце вам се, тражите и наћи ћете, куцајте и отвориће вам се… (Мт.7.7-8)

Како превазићи проблеме?

Суштински проблем савременог човека лежи у одсуству пажње. О томе често говоре духовници, психотерапеути и они који се баве психолошком подршком. Ако погледате савремени градски свет видећете да је све креирано да вам привуче или боље рећи одвуче пажњу. Од светлећих реклама, билборда, телевизије, до мобилних телефона. Пажња данашњег човека је у великој већини случајева усмерена споља на спољашни свет. Резултат тога је да највећи део времена нисмо свесни шта се дешава унутар нас, до те мере да не знамо да опишемо шта заиста осећамо у садашњем тренутку.

Како бисмо то променили потребно је да своју пажњу са споља преусмеримо ка унутра, да освестимо своје емотивне блокаде и да их отпустимо.

Како се то ради? Који је најбољи и најефикаснији начин за то, сазнаћете у низу радионица коју смо назвали: Повратак себи…

Прва тема биће Повратак себи – Учини себе срећним и задовољним на послу!

Пријавите се!

Радионицу ће водити терапеути Академске српске асоцијације.

повратак себи, психолошка подршка