Oslobodite se straha uz psihološku podršku

Peat blog
09 dec 2022

Oslobodite se straha uz psihološku podršku – Strah je posledica odvojenosti od Boga kao izvora života.

On je osećanje koje ima dvostruku ulogu. Pozitivna uloga straha je da nas zaštiti od realnih opasnost. S druge strane preterani ili nekontrolisani strah blokira i stvara prepreku da živimo srećnim i slobodnim životom. Strahova ima raznih, a svi oni imaju uzrok u osnovnom strahu, a to je strah od smrti, odnosno nestajanja ili odbačenosti. Ovoga puta se nećemo baviti pojedinačnim strahovima, već ćemo dati odgovor kako da se oslobodite straha i raznih fobija uz psihološku podršku. Tako ćete moći omogućiti sebi jedan slobodan život dostojan čoveka kao bogolikog bića.

Odakle potiču strahovi?

Većina strahova koje imamo je stečena ili nasleđena. Mnoge od njih smo nasledili tj. nesvesno prihvatili kroz vaspitanje od roditelja. Druge smo stekli kroz život, doživljavajući razna psiho-fizička nasilja ili gledajući i slušajući o raznim događajima koji ljudima nanose bol,nemir ili strahotu. Nažalost, većinu strahova smo stekli još u detinjstvu kroz vaspitanje raznim kaznama i zabranama. Svi sadašnji strahovi su projekcija strahova stečenih još u detinjstvu i manifestuju se u životu odraslog čoveka. Mi toga često nismo svesni i mislimo da se uzrok strahova koje danas imamo nalaze u trenutnim događajima.

Ne samo što nam takvi strahovi ne dozvoljavaju da živimo srećno i slobodno, već su neretko i uzroci mnogih bolesti. Dokazano je da preterani strah slabi imuno sistem i često je povezan sa problemima sa bubrezima, bešikom i srcem.

U pogledu duhovnog, odnosno duševnog života, po onoj narodnoj što zračiš, to privlačiš, strah može u potpunosti da nam uništi život. Zato je neophodno da se suočimo sa tom temom i na vreme razrešimo probleme i komplikacije koje mogu da nastanu.

Součavanje sa strahovima

Najčešće čovek nije u stanju sam da se suoči sa svojim strahovima i da ih razreši. Mnogima je potrebna pomoć stručnog lica tj. osobe koja je uspela da kod sebe reši problem nerealnih strahova. Ta osoba je u stanju da i drugima pomogne u tome.

Danas su hvala Bogu, ljudima dostupne mnoge tehnike i informacije kako mogu sebi pomoći u razrešavanju raznih problema. Jedna od veoma uspešnih tehnika u oslobađanju od negativnih osećanja koja nas preplavljuju i guše je PEAT.
Ovu metodu je osmislio klinički psiholog Živorad Mihajlović Slavinski.

Kakva je to PEAT metoda?

Dobra strana ove metode je u tome što ne morate ,,ispovediti“ ceo svoj život da bi terapeut tj. onaj ko vas vodi kroz proces mogao da vam pomogne. Ovde se radi o procesu kroz koji vas procesor ili terapeut vodi. Vi ste ti koji se suočavate sa potisnutim ili podsvesnim emocijama kojih se postepeno oslobađate, u ovom slučaju strahova. Psihološka podrška služi samo da vam pomogne da lakše i dublje uđete u svoju podsvest kako biste očistili više nagomilanog straha.

Metoda je potpuno bezbolna jer se suočavate i isplivava tačno onoliko straha koliko u tom trenutku možete da podnesete i da ga se osloboditite. U zavisnosti od osobe do osobe i količine straha koji treba očistiti, nekad je potrebno i par seansi da bi se oslobodili tih zaglavljenih emocija. U svakom slučaju PEAT je dar od Boga koji nam pruža mogućnost da se oslobodimo tereta koji smo nosili celog života, a nismo znali kako i šta da radimo sa njim.

Zato svima preporučujem da isprobaju ovu tehniku, a pošto je prva seansa besplatna, možete se prijaviti i isprobati da li je ovo prava metoda za vas.

Živite život bez straha, jer nas Bog nije stvorio da živimo u strahu, već u ljubavi!

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]