ПОЗИВ ЗА ТРЕЋУ РАДИОНИЦУ ПОВРАТАК СЕБИ

Пеат блог
20 јун 2023

Академска српска асоцијација вас позива на трећу радионицу Повратак себи, која ће се бавити мушко-женским принципима. Радионица под називом Баланс мушко-женског принципа одржаће се у просторијама Академске српске асоцијације, ул. Обреновићева бр. 82/18; 30. јуна 2023. са почетком у 18 ч.  

Мушко – женски принцип

У почетку створи Бог небо и земљу (…) И рече Бог: ,,Нека буде светлост“. И би светлост. И виде Бог светлост да је добра и растави Бог светлост од таме. И светлост назва Бог дан, а таму назва ноћ. И би вече и би јутро, дан први. (Мој.1.1)

И створи Бог човека по лику своме, према лику Божијем створи га, мушко и женско створи их. (Мој.1.27.)

Стварајући свет, Бог га је створио у два пола, мушки и женски. Та два пола су међусобно повезани и одређују један другога. Сваки човек у себи има оба ова принципа, као што је и читав свет игра и однос ова два принципа. Када су они у равнотежи и хармонији све је добро, када нису, настаје проблем. Сваки од ових полова имају своје карактеристике. Карактеристике мушког пола или принципа су активност, светлост, топлота,рационалност. Док су карактеристике женског принципа пасивност, тама,хладноћа, интуитивност.

Ова два принципа имају корене у различитим културама и традицијама, а у кинеској филозофији их називају јин и јанг. По њиховом учењу оба су подједнако важна, а да би се постигла потребна хармонија постоје одређене вежбе и технике које се практикују у том циљу. Када је у питању људска душа и њу бисмо могли посматрати као хармонију ова два принципа рационалног мушког и емотивног женског. Када они нису усклађени, такође настаје проблем.

У психологији се многи поремећаји тумаче као дисбаланс ова два принципа, због чега људи често траже помоћ стручњака и потребују одређену психолошку подршку. Када је у питању здравље људи многе болести настају као губитак равнотеже у телу ова два поларитета. Па тако ако имамо високу температуру, лекари препоручују да се пије што више течности, како би се  смањила температура, јер вода је та која гаси ватру и то су два елемента из природе који такође представљају два принципа.

Свакако читав овај свет треба посматрати као игру два пола у којима се хармонија постиже њиховим балансом и интеграцијом.

Балансом и интеграцијом поларитета се бави и Пеат као једна од техника коју користимо у свом раду са клијентима. Њена успешност је првенствено доказана у личној примени, а многи клијенти и практичари Пеата су се уверили у њену брзину и ефикасност. Ова техника се користи највише у раду са емоцијама и осећањима која нас блокирају у животном напретку и постизању циљева. Када су неке од емоција пренаглашене или заглављене у подсвести, Пеат помаже да се ослободе и доведу у равнотежу. Тако се човек може ослободити пренаглашеног страха, беса или туге који своје корене могу вући још из детињства или далеке прошлости, а да тога нисмо ни свесни. Нажалост, још мање знамо како да решимо тај проблем, који има утицаја или чак доминира нашим садашњим животом. Многи непријатни догађаји из прошлости које нисмо правилно обрадили и интегрисали, читавог живота остају заглављени у подсвести и с времена на време се јављају у нашој свести из потребе да их интегришемо и отпустимо. Ми нисмо научени како да то урадимо и зато не желимо да их поново доживимо и осетимо. У том циљу избегавамо да се сетимо тог непријатног доживљаја и потискујемо га дубоко у подсвест покушавајући да га заборавимо или игноришемо.

Међутим, наши свакодневни догађаји и доживљаји у односима са људима или саме мисли често активирају те емоције и (о)сећања које не желимо да осетимо.

У ту сврху често прибегавамо разним дозвољеним средствима као што су цигарете, алкохол, лекови, дрога, прекомерна исхрана, физички рад и сл. Сва ова средства су покушаји самоисцељења који не доносе праве и трајне резултате, јер не решавају проблем, већ напротив, стварају нове. Они се не баве проналажењем и отклањањем узрока, већ покушајем решења последица.

Због тога је ова техника посебан дар Божији који нам помаже да решимо проблеме и трауме које носимо целог живота. То је скуп древних знања сабраних у једну методу која нам помаже да се ослободимо непријатних (о)сећања и доживљаја.

Зато вас позивамо на нашу нову радионицу  која се зове Баланс мушко-женског принципа, а свим учесницима дарујемо по једну сеансу Пеата, по жељи. Пријавите се путем овог линка. Број места је ограничен!

Аутор текста “ ПОЗИВ ЗА ТРЕЋУ РАДИОНИЦУ ПОВРАТАК СЕБИ ” је Ненад Јовановић, ПЕАТ процесор Академске српске асоцијације.

фотографије су преузете са Википедије

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]