Одржана друга радионица Повратак себи

У Академској српској асоцијацији 3. фебруара 2023. године одржанa je друга у низу радионица Повратак себи, на тему Међуљудски односи и шта из њих можемо да научимо. Тим психолошке подршке Академске српске асоцијације чинили су: Тамара Ћирић и Јелисавета Тодоровић (психолошкиње) и Ненад Јовановић (теолог).

О чему смо разговарали?

Савремено доба променило је много тога у међуљудским односима. Доминантне емоције су постале страх, бес, завист (презир). Људи модерног доба почели су да губе осећај самопоштовања и све је теже одговорити на савремене изазове свакодневице.

Појам огледала

Психолошкиња Тамара Ћирић дефинисала је појам огледала на основу међуљудских односа. Који је то окидач што изазива емоцију беса? Док дете расте и развија се, до неких седам година живота, на своје родитеље гледа као на пример комуникација са светом око себе. Ово утиче на три основне структуре личности:

 

  1. наше поимање себе;
  2. начин комуникације са другима;
  3. начин на који формирамо међуљудске односе.

 

У каснијем животу пет особа из нашег најближег окружења представљају огледала наше личности.

Учесници радионице су у стручно вођеном психолошком процесу Јелисавете Тодоровић, професорке на Филозофском факултету у Нишу, пошли од мапирања осећања беса које доводи до покретања психосоматских механизама, осећаја немоћи, сужења свести и губитка контроле.

Пеат процесор Ненад Јовановић, теолог из Београда, помогао је учесницима да увиде алате помоћу којих је могуће доћи до интеграције свих аспеката сопствене личности (такозване тамне стране и свести о томе како бисмо желели да се осећамо) у процесу долажења до успостављања мира у себи. Кључне ствари које су истакнуте за лакше превазилажење кризних ситуација су: освешћивање, прихватање, праштање и захвалност.

На крају радионице психолошкиња Тамара Ћирић демонстрирала је ПЕАТ процес. Он је намењен свима који су вољни да раде на себи, да се суоче са својим негативним искуствима, негативним уверењима, а и унутрашњим отпорима. Кроз процес долази се до ослобађања од блокада приликом остваривања личних циљева.

Импресије учесника

За радионицу се пријавило пуно учесника. У просторијама Академске српске асоцијације тражило се место више. Наводимо вам неке од импресија учесника:

Нисам имала очекивања, уживам у оваквим радионицама јер увек нешто ново чујем, видим и осетим.

Први пут сам присуствовала оваквој радионици и није било очекивања. На крају ми се све допало.

Прекрасно. Доћи ћу следећи пут.

Први пут присуствујем оваквој врсти радионице. Одлучила сам да дођем опет. Радим дуже време на себи и желим да извучем најбоље из себе и да освестим своје лоше стране и прихватим их.

Осећај је апсолутно позитиван, пуно позитивних интеракција. Пуно занимљивих и нових сазнања и информација.

Апсолутно ми се све допало, испуњена су ми сва очекивања, и више од њих.

Радионица је садржајна.

Научио сам да је битно и потребно сагледавати позитивно у негативном искуству.

Позитивно искуство у сваком смислу и подстрек за рад на себи.

Ово је начин да решим неке од својих проблема.

Интересантни приступ међуљудским односима. Допало ми се што су предавачи из повезаних, а опет различитих струка.

Нисам до сада присуствовала ПЕАТ техници. Радим на себи већ дуже време али ми ова техника делује као нешто што би ми одговарало.

Добила сам алате како да освестим, прихватим, очистим ум и срце од негативних емоција. Почела сам да освешћујем, прихватам себе и праштам.

 

Академска српска асоцијација позива све заинтересованеда се пријаве за ову врсту терапије.

За више информација о радионицама можете се информисати на број телефона 064/ 233-1666,

инстаграм профилу или путем имејла asapeatproces@gmail.com.