“Повратак себи” – одржана прва радионица

“Повратак себи” – одржана прва радионица – Тим психолошке подршке Академске српске асоцијације, 16. децембра 2022. одржао је своју прву радионицу под називом „Повратак себи“. Радионица је реализована у просторијама АСА-е. Циљ радионице је био пронаћи одговоре на питање: „Како бити срећан и задовољан на послу“.

У уводном делу, ПЕАТ процесор Тамара Ћирић, представила је радионицу и ближе упознала присутне са овом техником која помаже у процесу рада на себи. Оно што ПЕАТ (Примарне енергије – активација и трансцеденција) методу чини другачијом од осталих духовно-психолошких метода јесте ослобађање негативних набоја који су врло често у нашим животима. Зашто смо стално несрећни и уморни од свакодневнице? Како смо дозволили да гомиламо бес, тугу, осећај кривице и како, наизглед обичне пословне активности (звоно аларма пред посао, покварен штампач, неразумевање са колегом), могу да нас доведу до анксиозности и дубоког незадовољства својим животом?

Повратак себи, прва радионица

У овом делу приче фокус је стављен на промену уверења. Ја МОРАМ ићи на посао у – ја БИРАМ ићи на посао. На тај начин смањује се фрустрација и аутоматски се подиже вибрација: из присиле прелазимо у позицију сопственог избора.

С обзиром на актуелну тему, међу присутнима су се истакла различита искуства. Већином су се односила на проблеме у комуникацији – однос са колегом или надлежним или на жељу за давањем отказа. Врло брзо су се наметнули и одговори на следећу тему.

одржана прва радионица

Групна терапија

Пеат процесор Ненад Јовановић посебну пажњу је посветио проблему  – страх од губитка и промене посла.  Приказана су различита негативна уверења уз интеракцију са присутнима који су наводили личне страхове: финансијски губитак; одбаченост друштва; питања – да ли сам довољно способан да нађем нови посао; егзистенционални страх итд. Потом су на занимљив начин представљене две различите перцепције овог проблема: угао несигурне и угао сигурне особе. На примеру несигурне и сигурне особе приказана су контрастна уверења кроз конкретне реченице:

СИГУРНА: „Ја могу, вредим, желим да дам отказ. Ово је сјајна прилика за мене и моју будућност“.

НЕСИГУРНА: „Не могу, нећу успети, бојим се. Овде ми је сигурно и истрпећу свако ново искушење јер не могу другачије да прехраним породицу“.

Лако се дошло до закључка да сигурна особа преузима одговорност за свој живот за разлику од несигурне особе, она превазилази препреке и у стању је да у свему увиди позитиван исход, што је сасвим сигурно усмерава ка повољној каријери. С друге стране, особа која није сигурна у себе и своје квалитете није у могућности да на било који начин напредује, већ ће због таложења негативних емоција, извесно, свом психичком здрављу нанети много штете.

Повратак себи, прва радионица

ПЕАТ техника – индивидуална терапија

Затим смо се, након обраћања нашег трећег Пеат процесор Емилије Тодоровић, која је говорила о ПЕАТ процесу, упознали са истим на конкретном примеру. Из публике се добровољно јавила девојка и  укратко је представила ситуацију на свом послу која јој је произвела велики стрес. На овом примеру смо уочили да је она, донекле, успела да се повеже са собом и својим емоционалним набојима произашлим из овог проблема – страх, бес, туга и бол.

прва радионица, ПЕАТ терапија

Емилија је навела 4 елемента ПЕАТ-а: слика, мисао, емоција и телесна сензација. Уз стимулацију одређене тачке на очима и правилним вежбама дисања, овај тип третмана омогућио је избацивање психолошке трауме из подсвести. Процес је трајао 15-20 минута, а постојећи проблем се може потпуно решити кроз неколико терапија.

Сви учесници радионице били су изузетно задовољни свиме што су чули, сазнали и применили. Многи су стекли нова знања,  а неки су проширили постојећа.

Академска српска асоцијација позива све заинтересованеда се пријаве за ову врсту терапије.

Такође, организација ће наставити са радом, те се очекује много радионица на нове теме – љубави/ партнерства, међуљудских односа, здравља, живота у иностранству итд.

За више информација о радионицама можете се информисати на инстаграм профилу или путем имејла asapeatproces@gmail.com.