Ослободите се страха уз психолошку подршку

Пеат блог
09 дец 2022

Ослободите се страха уз психолошку подршку – Страх је последица одвојености од Бога као извора живота.

Он је осећање које има двоструку улогу. Позитивна улога страха је да нас заштити од реалних опасност. С друге стране претерани или неконтролисани страх блокира и ствара препреку да живимо срећним и слободним животом. Страхова има разних, а сви они имају узрок у основном страху, а то је страх од смрти, односно нестајања или одбачености. Овога пута се нећемо бавити појединачним страховима, већ ћемо дати одговор како да се ослободите страха и разних фобиjа уз психолошку подршку. Тако ћете моћи омогућити себи један слободан живот достојан човека као боголиког бића.

Одакле потичу страхови?

Већина страхова које имамо је стечена или наслеђена. Многе од њих смо наследили тј. несвесно прихватили кроз васпитање од родитеља. Друге смо стекли кроз живот, доживљавајући разна психо-физичка насиља или гледајући и слушајући о разним догађајима који људима наносе бол,немир или страхоту. Нажалост, већину страхова смо стекли још у детињству кроз васпитање разним казнама и забранама. Сви садашњи страхови су пројекција страхова стечених још у детињству и манифестују се у животу одраслог човека. Ми тога често нисмо свесни и мислимо да се узрок страхова које данас имамо налазе у тренутним догађајима.

Не само што нам такви страхови не дозвољавају да живимо срећно и слободно, већ су неретко и узроци многих болести. Доказано је да претерани страх слаби имуно систем и често је повезан са проблемима са бубрезима, бешиком и срцем.

У погледу духовног, односно душевног живота, по оној народној што зрачиш, то привлачиш, страх може у потпуности да нам уништи живот. Зато је неопходно да се суочимо са том темом и на време разрешимо проблеме и компликације које могу да настану.

Соучавање са страховима

Најчешће човек није у стању сам да се суочи са својим страховима и да их разреши. Многима је потребна помоћ стручног лица тј. особе која је успела да код себе реши проблем нереалних страхова. Та особа је у стању да и другима помогне у томе.

Данас су хвала Богу, људима доступне многе технике и информације како могу себи помоћи у разрешавању разних проблема. Једна од веома успешних техника у ослобађању од негативних осећања која нас преплављују и гуше је ПЕАТ.
Ову методу је осмислио клинички психолог Живорад Михајловић Славински.

Каква је то ПЕАТ метода?

Добра страна ове методе је у томе што не морате ,,исповедити“ цео свој живот да би терапеут тј. онај ко вас води кроз процес могао да вам помогне. Овде се ради о процесу кроз који вас процесор или терапеут води. Ви сте ти који се суочавате са потиснутим или подсвесним емоцијама којих се постепено ослобађате, у овом случају страхова. Психолошка подршка служи само да вам помогне да лакше и дубље уђете у своју подсвест како бисте очистили више нагомиланог страха.

Метода је потпуно безболна јер се суочавате и испливава тачно онолико страха колико у том тренутку можете да поднесете и да га се ослободитите. У зависности од особе до особе и количине страха који треба очистити, некад је потребно и пар сеанси да би се ослободили тих заглављених емоција. У сваком случају ПЕАТ је дар од Бога који нам пружа могућност да се ослободимо терета који смо носили целог живота, а нисмо знали како и шта да радимо са њим.

Зато свима препоручујем да испробају ову технику, а пошто је прва сеанса бесплатна, можете се пријавити и испробати да ли је ово права метода за вас.

Живите живот без страха, јер нас Бог није створио да живимо у страху, већ у љубави!

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]