У Франкфурту одржани 23. Мајски сусрети писаца дијаспоре

У периоду од 18. до 23. маја 2018. године, у Франкфурту су одржани традиционални 23. „Мајски сусрети писаца дијаспоре“ у организацији Удружења писаца Седмица. Манифестацију је увеличао долазак многих писаца и песника, као и представника јавног и културног живота различитих земаља Европе.

Манифестација је започела пријемом гостију у Генералном конзулату Републике Србије у Франкфурту где се обратио конзул, господин Бранко Радовановић. Након тога, представили су се песници својом поезијом, а са њима и секретар УП Седмица Злата Икановић.

Pomen nastradalima u Velikom ratu

Помен настрадалима у Великом рату

У току другог дана гости и домаћини обишли су поводом стогодишњице од завршетка Великог рата спомен-обележја српским и руским војницима. Помен жртвама служио је Милорад Маријановић, свештеник храма Васкрсења Господњег. Почасни гости ове значајне манифестације биле су дипломате из Србије и Босне и Херцеговине и конзули Митар Павић и Владимир Рајић.

Први део програма Мајске песничке ноћи протекао је у обраћању значајних гостију Сусрета. Међу њима била је и Тамара Ћирић, председница Академске српске асоцијације из Ниша која је истакла петогодишњу сарадњу са УП Седмица која је обиловала значајним пројектима, а један од њих је успешна и плодотворна сарадња са Луткарским позориштем у Нишу. Она је истакла и важност пројекта Учење српског језика преко Скајпа и том приликом се захвалила члановима Седмице на несебичној подршци коју дају овом пројекту.

Tamara Ćirić – Akademska srpska asocijacija

Тамара Ћирић – Академска српска асоцијација

Међу гостима били су Вања Булић, Драган Динић, Санела Симић, Александар Чотрић и многи други.

Други део програма припао је песницима и њиховом излагању поезије. Жири је прегледао пристигле књижевне радове за овај мајски конкурс. Стручни жири, у стаставу: Санела Симић, Вања Булић и Александар Чотрић, донео је одлуку да овогодишњи „Златни Орфеј“ припадне Ани Јелисавчић-Којадиновић из Берлина, за песму „Морфологија бајке“. Награда „Сребрни Орфеј“ додељена је Живку Вујићу из Бањалуке за песму „Увек испред Хиландара“ док је „Бронзани Орфеј“ отишао у руке тринаестогодишњој Селени Берић из Бањалуке за песму „Танка нит“. Селена Берић награђена је и у категорији песама за децу Бамби Орфејем за песму „Продајем пубертет за било шта“.

Споменка Алечковић, академска сликарка, отворила је у оквиру Мајских сусрета изложбу слика Милана Станкова из Зрењанина. Након изложбе, промовисана је књига Николе Шуице под називом „Хлеб и пиво“. Манифестацију је пратио и музички програм на челу са Петром Гојковићем.

Посебна захвалност за успешну реализацију ове манифестације и финансијску помоћ припада Министарству спољних послова – Управи за сарадњу са дијаспором и Србима у региону, Задужбини „Др Маршнер“, Центру за мултикултуралну сарадњу града Франкфурта (АМКА) и Дневном листу „Вести“ за медијску подршку.