Сазнајте више о пројекту: ,,Онлајн учење српског језика као завичајногˮ

У уторак, 25. децембра 2018. године, званично је завршен пројекат ,,Онлајн учење српског језика као завичајногˮ на Филозофском факултету у Нишу. Бесплатни тромесечни курс српског језика организовала је Академска српска асоцијација у сарадњи са Филозофским факултетом у Нишу и Високом техничком школом из Ниша, а под покровитељством Министарства културе и информисања. Током пројекта, студенти Србистике Филозофског факултета у Нишу држали су бесплатне часове српског језика ученицима из дијаспоре широм света (од Америке до Аустралије и од Норвешке до Јужноафричке Републике).

 

Слика 1. Студенти Србистике који су учестовали на пројекту

На Филозофском факултету у Нишу студентима су додељени су сертификати за предавање српског језика као завичајног

На завршној манифестацији, одржаној на Филозофском факултету у Нишу, додељени су сертификати студентима Србистике који су држали часове српског језика путем Скајпа. Проф. др Наталија Јовановић, декан Факултета, истакла је значај овог пројекта за очување српског језика, културе и традиције у дијаспори, наглашавајући да Филозофски факултет у Нишу представља најважнију образовну институцију у овом делу Србије и да ту своју позицију потврђује реализацијом оваквих пројеката.

 

Слика 2. Проф. др Јелисавета Тодоровић

Очување српског језика, културе и традиције у дијаспори преко пројекта “Онлајн учење српског као завичајног”

Проф. др Наталија Јовановић, декан Факултета, истакла је значај овог пројекта за очување српског језика, културе и традиције у дијаспори, наглашавајући да Филозофски факултет у Нишу представља најважнију образовну институцију у овом делу Србије и да ту своју позицију потврђује реализацијом оваквих пројеката.

 

Слика 2. Проф. др Наталија Јовановић, декан Филозофског факултета

О значају овог пројекта посебно је говорила Тамара Ћирић, председник Академске српске асоцијације

О значају овог пројекта посебно је говорила Тамара Ћирић, председник Академске српске асоцијације, истичући да је његов значај утолико већи јер у дијаспори нема школа у којима би омладина учила српски језик, те да им је овај пројекат једини начин да остану у контакту са својим завичајем.

 

Слика 3. Тамара Ћирић, председник Академске спрске асоцијације

Ко је држао онлајн часове српског језика?

Часове су држали студенти Србистике Филозофског факултета у Нишу, који су прошли посебно усавршавање из области Методике наставе српског језика као завичајног, а за које је била задужена проф. др Марина Јањић, редовни професор Филозофског факултета. Она је том приликом истакла да је пројекат ,,Онлајн учење српског језика као завичајногˮ успешно окончало двадесет студената (20) у улози наставника и да су резултати очигледни, јер нема ниједног ученика који није научио српски језик (иако је таквих било на почетку курса), а сви ученици показали су видан напредак.

 

Слика 4. Проф. др Марина Јањић, редовни професор Филозофског факултета у Нишу

Ко је похађао онлајн наставу српског језика?

Наставу је редовно похађало двадесет и петоро ученика из дијаспоре (25), узраста од 7 до 30 година. Сви наставници и ученици изразили су задовољство због учешћа на овом пројекту – апсолутно сви ученици би желели да наставе да уче српски језик кроз овај пројекат: ,,Хтела бих још једном да се захвалим удружењу АСА и пре свега свом предавачуˮ; ,,Само напред, сјајна иницијатива за 21. век. Раширите што даље, да људи у дијаспори сазнају за ову сјајну могућностˮ. Студенти-наставници изузетно су мотивисани за овај вид наставе, јер им омогућава професионални развој и упознавање нових људи и култура.

 

Слика 5. Проф. др Славимир Стошовић, професор на Високој техничкој школи

Чији је задатак био развој виртуелне учионице за учење српског језика путем интернета?

Важно место у реализацији пројекта припало је и Високој техничкој школи, чији је задатак био развој виртуелне учионице за учење српског језика путем интернета. Проф. др Славимир Стошовић са Високе техничке школе истакао је да је развој виртуелне учионице изузетно захтеван посао, али да је успешно реализован и да се очекује њено усавршавање.

Прилози:

Презентација 1

Презентација 2