MLADI HEROJI SRBIJE O DEVOJKAMA U NAUCI

Mladi heroji o devojkama u nauci

Šesti forum mladih naučnika i talenata  5.marta u  Nišu

Organizacija “Nađi Raula” iz Niša uz podršku Ambasade Australije u Beogradu organizuje tradicionalni “Forum mladih naučnika” u četvrtak, 5. marta 2020. godine u svečanoj Sali Univerziteta u Nišu. Među govornicima na ovogodišnjem forumu očekuju se mladi talenti, budući naučnici iz cele Srbije, ali i predstavnici Ambasade Australije koji će učesnicima foruma  predstaviti obrazovanje Australije. Biće prikazan i film  “Prijateljstvo dva naroda – prijateljstvo koje traje” Pod sloganom „Ne rugaj se talentima“, centralna tema ovog, šestog po redu foruma, biće  “Devojke u nauci – ima li predrasuda i koliko je teško biti najbolja u nauci?”

“Nađi Raula” – Mladi heroji o devojkama u nauci

           Pokretač ovog foruma je jedan od osnivača organizacije “Nađi Raula”, koji je svojevremeno kao učenik niške Mašinsko tehničke škole “15.maj” bio među osnivačima učeničke kompanije za proizvodnju bumeranga, a zatim uz podršku ambasade Australije u Beogradu pokretač sada već međunarodnog takmičewa srednjoškolaca u bacanju bumeranga, tog vrlo neobičnog oruđa australijskih starosedelaca Aboridžina

          “Ove godine smo se odlučili da promovišemo devojke u nauci. Tako da ćemo imati četiri heroine, četiri mlade i talentovane devojke, koje se bave naukom u svojim školama i na fakultetima. Želimo da ih osnažimo, ali i da motivišemo ostale da krenu njihovim stopama” – kaže Jovan Milić, idejni tvorac foruma i nastavlja: “Svi znamo za primer Marije Kiri, koja je bila francuska fizičarka i hemičarka. Znamo koliku je borbu i sama vodila, a opet istorija je pokazala koliko je uspešna bila. Koliko danas Marija Kiri imaju Srbija i Australija? Moramo da ih podržimo.” – kaže Jovan  Milić, koji je na završetku studija na Mašinskom fakultetu i jedan od osnivača humanitarne neprofitne organizacije “Nađi Raula”. Milić je inače dobitnik najvišeg gradskog priznanja Niša, Nagrade “11.januar” i brojnih drugih priznanja, a 2017. godine i priznanja “Mladi heroj Srbije”.

“Raširite krila” i zaplovite u” igru” koja se zove život

         Organizatori ovog foruma ističu da  žele da apeluju na mlade, ali i one malo starije da se ne rugaju talentima, već da ih podrže, da im daju mogućnost da rašire svoja krila i zaplove u „igru“ koja se zove život. Inače, tradicija ovog Foruma je da svake godine određena država predstavlja svoj obrazovni sistem. Ove godine je to  Australija, čiji je obrazovni sistem izuzetno dobro razvijen, a i dosta dece iz Srbije studira na tamošnjim Univerzitetima.

         „ Gospođa Elizabet Bakan, druga sekretarka u Ambasadi Australije, predstaviće mogućnosti za školovanje i usavršavanje u Australiji, a posebno će biti zanimljivo to kako izgleda jedan običan radni dan u nekoj školi u Australiji“ – kaže Milić. On posebno ističe sreću zbog uspeha  projekta organizacije ovakvih foruma, koji su započeli kao učenici: „Danijela, Stefan i ja, kao tada mladi takmičari na takmičenjima u znanju, pokrenuli smo ovaj događaj od svojih učeničkih stipendija i ni slutili nismo da će on postati ovako dobro prihvaćen u našoj lokalnoj zajednici“.

Film o istorijskim odnosima Srbije i Australije

          U sklopu foruma biće predstavljen i film „Prijateljstvo dva naroda. Prijateljstvo koje traje“. U ovom filmu biće predstavljena istorija diplomatskih odnosa između Srbije i Australije. Posebno će se prikazati svi oni projekti, koji su urađeni zajedničkim snagama dva naroda.

           Među govornicima na ovogodišnjem Forumu mladih naučnika, očekuju se i: Isidora Tasić, studentkinja Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Nišu, gde ima prosečnu ocenu 10,00 , Emilija Jovanović, studentkinja Biološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, inače studentkinja koja je predstavljala Srbiju na Međunarodnoj konferenciji mladih naučnika („International Conference of Young Scientists“), održane u Štutgartu. Inače, Emilija je početkom ove godine učestvovala u zimskoj školi Akademskog Univerziteta u Sankt Peterburgu. Pored, Isidore i Emilije, na konferenciji će govoriti i: Sara Milošević, učenica Gimnazije u Inđiji, član regionalnog centra za talente „Beograd 2“ i osvajačica brojnih prestižnih medalja i Jelena Zdravković, učenica ETŠ „Mija Stanimirović“, koja je prošle godine predstavljala Srbiju na internacionalnoj olimpijadi iz robotike, zajedno sa učenicama Gimnazije „Kreativno pero“ iz Beograda i učenicom Srpske Gimnazije „Nikola Tesla“ iz Budimpešte.

         U  sklopu svečanog otvaranja Foruma, nastupiće Vojni orkestar i dečiji hor „Čarolija“.

         Forum mladih naučnika, održava se u četvrtak, 5.marta 2020. od 11.30h u Svečanoj Sali Univerziteta u Nišu. Ulaz na događaj je slobodan uz prijavu na www.findraoul.weebly.com

mladi heroji o devojkama u nauci, akademska srpska asocijacijamladi heroji o devojkama u nauci, akademska srpska asocijacijamladi heroji o devojkama u nauci, akademska srpska asocijacijamladi heroji o devojkama u nauci, akademska srpska asocijacija

mladi heroji o devojkama u nauci

Akademska srpska asocijacija, jedina je akreditovana škola  u Srbiji za onlajn učenje srpskog jezika.
Prijavite se i učite sa nama.

M. M. D.