Архео – етно парк Равна

Историја и култура Срба кроз векове
06 дец 2018

Архео-етно парк налази се у Равни 8 км северно од Књажевца у дворишту старе сеоске школе

Најстарије куће у селу саграђене су почетком двадесетог века, а зграда школе је изграђена 1906. године. Близина античког утврђења Timacum Minus утицала је да се у овом селу смести Архео-етно парк. Изградња је започета је 1977, а званично отварање било је 1989. године.

 

Архео - етно парк, етно кућа, академска српска асоцијација

Основна замисао је приказивање значајних археолошких налаза са локалитета Timacum Minusа

 

Основна замисао је приказивање значајних археолошких налаза са локалитета Timacum Minusа у оквиру археолошке поставке у згради школе и у Лапидаријуму, али и упознавање са историјатом археолошких истраживања оближњег локалитета. Циљ је и да се илуструје амбијент патријархалне сеоске заједнице 19. века тимочког краја са стамбеним и привредним зградама. Етно-парк чине кућа из Горње Каменице у чијем је подруму формиран Музеј књажевачких вина са винотеком. У парку се налази кућа из Берчиновца, амбар из Белог Потока и казаница за печење ракије са лулом од “трешњевог” дрвета из Причевца. Посетиоци су у могућности да се упознају са традиционалном културом становања и објектима народне архитектуре овог краја.

У оквиру парка формирана је и радионица за израду традиционалне грнчарије са репликама античке и традиционалне грнчарске пећи. У простору старе сеоске школе направљена је и опремљена конзерваторска лабораторија. Архео-етно парк, поред различитих образовних и креативних програма, организовања радионица, пружа могућност смештаја и организације различитих скупова, културно-туристичких и образовних програма, као и научно-истраживачких кампова.

 

етно кућа, Архео - етно парк, академска српска асоцијација

У склопу Архео-етно парка у Равни, десно од улаза у парк, формиран је Лапидаријум

 

У склопу Архео-етно парка у Равни, десно од улаза у парк, формиран је Лапидаријум римских  камених споменика пронађених приликом археолошких истраживања утврђења Timacum minusa у периоду 1975-1990. године. Углавном су заступљени надгробни споменици, почасни споменици и жртвеници, који су важан извор за проучавање војних, административних, еничких, друштвених, културних и верских збивања о којима нема много података. Споменици су у највећој мери украшени флоралним мотивима, претежно виновом лозом, која симболизује веру у нови живот, вечито обнављање, ново рађање.

 

Архео - етно парк, гробље, Академска српскаасоцијација

гробље, Архео - етно парк, Академска српска асоцијација

На самом улазу у Архео-етно парк са леве стране налази се школа из 1906. године

 

На самом улазу у Архео-етно парк са леве стране налази се школа из 1906. године. Данас је унутар школе формирана мала археолошка истраживачка станица са добро опремљеном учионицом за рад и лабораторијом за конзервацију и истраживачки рад. Ова истраживачка станица служи као простор за реализацију различитих научно-истраживачких пројеката и за друге образоване програме.

 

Архео - етно парк, академска српска асоцијација

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Најупечатљивији објекат у Архео-етно парку Равна јесте такозвана „Велика кућа”

 

Најупечатљивији објекат у Архео-етно парку Равна јесте такозвана „Велика кућа“, изграђена по узору на сеоску кућу у Гроњој Каменици (село у оквиру Општине Књажевац), крајем 19. века. На спрату куће су три просторије: „ижа“ – кухиња са огњиштем у средини, девојачка соба или „младожењци“ која је служила за припрему мираза или прву брачну ноћ, и „голема соба“ која је представљала гостињску собу.

 

Архео - етно парк, академска српска асоцијација

У „големој соби” су изложени предмети од текстила, производи домаће текстилне радиности, делови народне ношње, традиционална грнчарија и предмети за прераду вуне. Код старијег типа ових бондручара јавља се раван трем, док се код развијеног типа јављају и лукови на дрвеном трему, који су препознатљив архитектонски елемент моравске куће.

У подруму „Велике куће“ приређен је изложбени простор који говори о винарству овог краја. Он садржи справе коришћене за добијање и чување вина, као и фотографије које говоре о дугој традицији виноградарства и винарства овог краја.

 

 

 

вино, Архео - етно парк, академска српска асоцијација

 

Архео-етно парк Равна нуди богат културно-историјски садржај – у склопу парка је истраживачка станица у згради сеоске школе, лапидаријум са изложеним римским каменим споменицима који су пронађени приликом археолошких истраживања, етно-парк у коме је реконструисано сеоско домаћинство са краја 19. и почетка 20. века, карактеристично за источну Србију. Посетиоци се могу упознати са традицијом овога краја, уживати у лепотама природе која окружује парк, у дегустацији разних вина, могу се упознати са техникама грнчарства и вратити се стотинак година уназад и осетити чари традиционалне српске атмосфере.

 

Академска српска асоцијација је једина акредитована онлајн школа у Србији. Пријавите се путем линка и учите са нама! Видимо се на нашем онлајн часу српског језика!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]