Раде Шербеџија наступа у Нишу

Познати уметник Раде Шербеџија ће 29. децембра одржати концерт  у нишком Дому Војске, заједно са оркестром “Западни колодвор”, под називом ‘’Послије кише’’.

Раде Шербеџија је рођен 1946. године и по професији је филмски, телевизијски и позоришни глумац, али и песник и музичар, који је имао запажене улоге и у Холивуду.

Рођен је 27. јула 1946. у српској породици у месту Бунић, код Титове Коренице у Хрватској. Отац му се звао Дане (1913—2017), а мајка Стана. Дипломирао је 1969. на Академији за позориште, филм и телевизију у Загребу .

Надарен, посебне глумачке технике, и рационалан и темпераментан, сугестиван, врсне дикције, с лакоћом  је изводио и физички најтеже сцене, познат по улогама како класичног (нпр. Шекспирови Хамлет и Ричард ИИИ) тако  и модерног репертоара (нпр. Ибзенов Пер Гинт) — у разним жанровима, и у позитивним и у негативним ликовима.

Добитник је многих признања (трипут награђен на Стеријином позорју, Награда „Владимир Назор“, Награда „Дубравко Дујшин“, Награда „Орландо“ на Дубровачким љетним играма).

На филму је дебитовао споредном улогом у Илузији (1967) Крсте Папића, док прву главну улогу— младића на животној прекретници — тумачи у Гравитацији или фантастичној младости чиновника Бориса Хорвата (1968), Б. Иванде.

Године 1992. одлази у свет, где се такође пробио како сјајан глумац. Упркос томе што је већ глумио у 80-ак филмова дистрибуираних углавном на подручју бивше Југославије,  светску славу  задобио је филмом Ханин рат (1988) и филмом Пре кише (1994) Милча Манчевског.

Године 1996, Шербеџија је играо оца избеглице у филму Белма и новозеландског имигранта у филму Broken English. Потом су уследиле улоге у водећим холивудским филмским остварењима у филмовима Свемирски каубоји, Немогућа мисија 2, Моћни Џо Јанг, Снеч итд.

Познат је и по читању поезије, а и по позоришним представама. Покренуо је и нови театар „Улисис“ у Пули који је премијеру доживио с представом „Краљ Лир“ на Брионима. Познат је и по непоновљивој интерпретацији песме ‘’Не дај се Инес’’, чувеног кантаутора Арсена Дедића.

Радио је сa многим великим именима као што су Ванеса Редгрејв, Филип Нојс или Том Круз, Стенли Кјубрик и Клинт Иствуд.

Раде Шербеџија је у јануару 2011. године уврштен у Прес Магазинову листу „100 најпознатијих Срба у свету“.