“У спомен на Косту Војиновића Косовца”

Департман за историју и Савез студената Филозофског факултета у Нишу, уз подршку Филозофског факултета, организују тематско вече посвећено хероју који се прославио у Првом светском рату – Кости Војиновићу Косовцу.

Коста Војиновић рођен је у чиновничкој породици. Школовао се у Смедереву и Београду. После шестог разреда гимназије, уписао је Трговачку академију у Бечу. Након завршетка академије, вратио се у Србију, код оца који је тада службовао у Врању. Тамо је са зетом Душаном Калчићем основао комисионо-шпедитерску фирму.

За потребе фирме је често путовао у Скопље и Солун. Тако је био у прилици да се упозна са четницима и одушевио се њиховом борбом. По завршетку Првог балканског рата отворио је трговачке канцеларије у Солуну, Ђевђелији, Скопљу и Косовској Митровици.

Његову каријеру прекинуо је Први светски рат. Јавио се као добровољац и био упућен у Јадарски одред којим је командовао Војин Поповић – војвода Вук и тамо стекао своје прво четничко искуство. Са одредом је учествовао у борбама на Дрини, у Мачви и у одбрани Београда. За испољену храброст добио је чин резервног потпоручника, а пред сам устанак је добио титулу војводе.

Но, Косовац се прославио као један од вођа Топличког устанка у комe је плeменито изгубио живот жртвујући се за народ и отаџбину.

 

Топлички устанак био је српски устанак, подигнут у Куршумлији, Косаници, против бугарске и аустроугарске окупације за време Првог светског рата. То је био једини устанак у некој окупираној држави током целог Првог светског рата. Устанак је трајао од 21. фебруара до 25. марта 1917.

О војводи Војиновићу говориће проф. др Божица Младеновић, управник Департмана за историју Филозофског факултета у Нишу, у уторак 12.12.2017. са почетком у 19 часова у амфитеатру 21.