Јужне вести објавиле Асино истраживање о одласку младих из Србије

Јужне вести објавиле Асино истраживање о одласку младих из Србије

 

Јужне вести објавиле Асино истраживање о одласку младих из Србије: Више од трећине нишких студената жели да оде из земље, најмотивисанији су студенти медицине.

Више од трећине испитаних студената Универзитета у Нишу жели да оде у иностранство. Највише њих незадовољно је економском и политичком ситуацијом у земљи и отишло би због потраге за послом. Истраживање “Мотиви мобилности/миграције студената Универзитета у Нишу” радиле су професорка Јелисавета Тодоровић са Филозофског факултета у Нишу и Тамара Ћирић из Академске српске асоцијације. Професорка Јелисавета Тодоровић је, такође, и члан Академске српске асоцијације и учестовала је у многим пројектима.

Међу испитанима је тек 15% оних који су сигурни да не би отишли, док је чак половина неодлучно. Професорка Тодоровић истиче да су студенти медицине нарочито мотивисани да оду из земље и да се многи не би ни враћали у Србију.

Резултати су показали и да четвртина има врло незадовољавајућу материјалну ситуацију и да око 38% ретко путује у иностранство. Скоро 15% нишких студената никада не путује.

Сви осим студената Факултета уметности као разлоге због којих би желели да оду наводе потрагу за послом.

Јужне вести, истраживањеПреузето са сајта Јужне вести

 

Истраживање је показало и да они који би отишли из земље највише рачунају на одлазак уз помоћ фамилије или стипендија, а студенти Филозофског и Факултета уметности најспремнији су да раде послове ван струке, док су студенти Електронског факултета најмање спремни за то.

Тодоровић напомиње да је у истраживању учествовало укупно 356 студената Медицинског, Филозофског, Економског, Електронског, Природно-математичког, Грађевинско-архитектонског и Факултета уметности.

Текст је преузет са сајта Јужне вести.