Južne vesti objavile Asino istraživanje o odlasku mladih iz Srbije

Južne vesti objavile Asino istraživanje o odlasku mladih iz Srbije

 

Južne vesti objavile Asino istraživanje o odlasku mladih iz Srbije: Više od trećine niških studenata želi da ode iz zemlje, najmotivisaniji su studenti medicine.

Više od trećine ispitanih studenata Univerziteta u Nišu želi da ode u inostranstvo. Najviše njih nezadovoljno je ekonomskom i političkom situacijom u zemlji i otišlo bi zbog potrage za poslom. Istraživanje “Motivi mobilnosti/migracije studenata Univerziteta u Nišu” radile su profesorka Jelisaveta Todorović sa Filozofskog fakulteta u Nišu i Tamara Ćirić iz Akademske srpske asocijacije. Profesorka Jelisaveta Todorović je, takođe, i član Akademske srpske asocijacije i učestovala je u mnogim projektima.

Među ispitanima je tek 15% onih koji su sigurni da ne bi otišli, dok je čak polovina neodlučno. Profesorka Todorović ističe da su studenti medicine naročito motivisani da odu iz zemlje i da se mnogi ne bi ni vraćali u Srbiju.

Rezultati su pokazali i da četvrtina ima vrlo nezadovoljavajuću materijalnu situaciju i da oko 38% retko putuje u inostranstvo. Skoro 15% niških studenata nikada ne putuje.

Svi osim studenata Fakulteta umetnosti kao razloge zbog kojih bi želeli da odu navode potragu za poslom.

Južne vesti, istraživanjePreuzeto sa sajta Južne vesti

 

Istraživanje je pokazalo i da oni koji bi otišli iz zemlje najviše računaju na odlazak uz pomoć familije ili stipendija, a studenti Filozofskog i Fakulteta umetnosti najspremniji su da rade poslove van struke, dok su studenti Elektronskog fakulteta najmanje spremni za to.

Todorović napominje da je u istraživanju učestvovalo ukupno 356 studenata Medicinskog, Filozofskog, Ekonomskog, Elektronskog, Prirodno-matematičkog, Građevinsko-arhitektonskog i Fakulteta umetnosti.

Tekst je preuzet sa sajta Južne vesti.