О СТРАДАЊУ СРБА У НОРВЕШКИМ ЛОГОРИМА ПО ПРВИ ПУТ У СТРИПУ ПРЕВЕДЕНОМ НА СРПСКИ ЈЕЗИК

 

Заједничким залагањем Академске српске асоцијације и норвешке фондације НОРЛА (Норвешка књижевност у иностранству) преведена је са норвешког на српски језик прича о страдању Срба у норвешким логорима у току Другог светског рата. Ова дешавања је у виду стрипа Логор смрти представила норвешка ауторка Ингебјерг Јенсен 2017. године, а на српски језик је превела Кристина Стаменковић. Књига се по повољној цени може наћи на Сајму књига у Нишу од 24. 12. до 30. 12. на штанду Нишког културног центра у Хали Чаир.

 

 

Ингебјерг Јенсен се дуги низ година бави проучавањем страдања деце у норвешким логорима и то бележи кроз илустроване књиге, на пример: Бомбе изнад школе – бомбардовање школе Холен 4. октобра 1944. године (2006), Бекство и пламен – судбине деце у Финмарку ратне зиме 1944–45. године (2009) и Наци жиг (2015). Тако је дошла до података о страдању југословенских ратних заробљеника у нацистичком логору Беисфјорд 1942. године, а поражавајућа чињеница је била да су међу заробљеницима страдала и деца. Ове податке ауторка је преточила у стрип Логор смрти.

 

 

Сама књига Логор смрти илуструје страдање 900 југословенских заробљеника, од којих је након четири месеца преживело само 150 људи. Као јунаке стрипа ауторка је изабрала двојицу дечака (Симо и Миле), како бих кроз њихово индивидуално страдање показала страхоте логорског живота, нарочито одношење немачких и норвешких чувара према заробљеницима. Предговор књиге написала је Добрила Радуловић, која је до априла 2018. године била на челу Савеза српских удружења у Норвешкој. Ова књига нам представља истините догађаје из наше историје о којима се мало зна или се уопште не зна. Превод на српски језик дао нам је могућност да се ближе упознамо са тим догађајима и кроз јунаке стрипа разумемо страхоте кроз које су прошли ратни заробљеници са југословенских простора, као и то какав је однос норвешки народ имао према њима за време рата, а и након њега.

 

Купи књигу ->

 

Издавачка редакција Академске српске асоцијације