O STRADANJU SRBA U NORVEŠKIM LOGORIMA PO PRVI PUT U STRIPU PREVEDENOM NA SRPSKI JEZIK

 

Zajedničkim zalaganjem Akademske srpske asocijacije i norveške fondacije NORLA (Norveška književnost u inostranstvu) prevedena je sa norveškog na srpski jezik priča o stradanju Srba u norveškim logorima u toku Drugog svetskog rata. Ova dešavanja je u vidu stripa Logor smrti predstavila norveška autorka Ingebjerg Jensen 2017. godine, a na srpski jezik je prevela Kristina Stamenković. Knjiga se po povoljnoj ceni može naći na Sajmu knjiga u Nišu od 24. 12. do 30. 12. na štandu Niškog kulturnog centra u Hali Čair.

 

 

Ingebjerg Jensen se dugi niz godina bavi proučavanjem stradanja dece u norveškim logorima i to beleži kroz ilustrovane knjige, na primer: Bombe iznad škole – bombardovanje škole Holen 4. oktobra 1944. godine (2006), Bekstvo i plamen – sudbine dece u Finmarku ratne zime 1944–45. godine (2009) i Naci žig (2015). Tako je došla do podataka o stradanju jugoslovenskih ratnih zarobljenika u nacističkom logoru Beisfjord 1942. godine, a poražavajuća činjenica je bila da su među zarobljenicima stradala i deca. Ove podatke autorka je pretočila u strip Logor smrti.

 

 

Sama knjiga Logor smrti ilustruje stradanje 900 jugoslovenskih zarobljenika, od kojih je nakon četiri meseca preživelo samo 150 ljudi. Kao junake stripa autorka je izabrala dvojicu dečaka (Simo i Mile), kako bih kroz njihovo individualno stradanje pokazala strahote logorskog života, naročito odnošenje nemačkih i norveških čuvara prema zarobljenicima. Predgovor knjige napisala je Dobrila Radulović, koja je do aprila 2018. godine bila na čelu Saveza srpskih udruženja u Norveškoj. Ova knjiga nam predstavlja istinite događaje iz naše istorije o kojima se malo zna ili se uopšte ne zna. Prevod na srpski jezik dao nam je mogućnost da se bliže upoznamo sa tim događajima i kroz junake stripa razumemo strahote kroz koje su prošli ratni zarobljenici sa jugoslovenskih prostora, kao i to kakav je odnos norveški narod imao prema njima za vreme rata, a i nakon njega.

 

Kupi knjigu ->

 

Izdavačka redakcija Akademske srpske asocijacije