БОГ СЕ ЈАВИ!

Обичаји у Срба у вези са ратовањем, женидбом и приликом рађања
19 јан 2023

Богојављeње је хришћански празник који се слави 19. јануара према јулианском календару. У вези је са крштењем Исуса на реци Јордан и јављањем бога са речима: “ Ово је син мој и њега послушајте.”

 

Ноћ уочи Богојављeња небеса се отварају и Бог се јавља.  Отуда и назив за овај празник. За овај дан везују се многа веровања и обичаји.

 

Некрштени дани

Богојављење је последњи дан у оквиру божићних празника и тзв. некрштених дана. У народу се веровало да се током тих некрштених дана (од Божића до Богојављења) отварају капије оног света и да сви демони долазе на Земљу. Та бића су била најактивнија ноћу па се људи нису кретали у то доба дана. Посебно су избегавали воденице и раскршћа, тј. места за које се веровало да на њима бораве демонска бића. Тај период од Божића до Богојављења сматрао се опасним периодом.

Неудате девојке

На Богојављење се доста гатало, нарочито девојке. Оне су у тој ноћи, пред сам празник стављале огледалце испод јастука у вери да ће сањати оног за ког ће се удати.

 

преузето са: http://skr.rs/zXj7

 

Веровало се да ће временске прилике тог дана казати какво ће време бити целе године. Ако има снега, биће плодна година, киша предсказује поплаве, а лепо време сушу.

Култ воде

У вези са овим празником најзначајнији је култ воде. Сва изворска вода се светила. Људи су се купали у њој или је користили као лек. Пре изласка Сунца девојке би ишле на изворе и бацале житарице јер се веровало да ће тим чином обезбедити плодну годину. Обичај бацања крста у воду представљао је замену за људске жртве демонима воде. А пливање за крст се први пут организовало између два рата и задржало се до данас. Ко узме крст, имаће срећу у току године, верује се. Освештавањем воде на Богојављење и куће на Крстовдан  сматрало се да се чисте сви зли духови и да почиње нов, мирнији и срећнији период.

Аутор текста “Бог се јави” је Марија Николић, предавач српског језика Академске српске асоцијације. Текст инспирисан прилогом РТВ Сантос Зрењанин.

Пријавите се и учите са нама. Видимо се!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]