Дан матерњег језика

Учење српског језика
20 феб 2024

Дан матерњег језика у Србији се обележава 21. фебруара у знак сећања на догађаје из 19. века када су се српски ђаци у Крагујевцу, 1835. године, побунили против одлуке турских власти да се у школама користи турски језик уместо српског. Ова побуна сматра се симболом борбе за очување националног језика и идентитета.

Дан матерњег језика у Србији је прилика да се истакне важност српског језика као дела културног наслеђа и идентитета српског народа. То је прилика да се подсетимо колико је језик важан за очување традиције, али и за комуникацију и разумевање међу људима.

Обележавање овог дана подразумева различите активности које промовишу српски језик, као што су књижевне вечери, представе, трибине, такмичења у писању и говору, као и подизање свести о значају матерњег језика у образовању и свакодневном животу.

Српски језик је део богате културне баштине Србије и важно је неговати га и чувати како бисмо сачували свој идентитет и повезаност са својом прошлошћу. Дан матерњег језика је прилика да се сетимо те важности и да је истакнемо као темељ нашег националног бића.

 

Текст писала: Вера Крстић

Слике преузете са: Међународни дан матерњег језика | Библиотека Глигорије Возаревић (bibliotekasm.rs)

Међународни дан матерњег језика | ИНСТИТУТ ЗА СРПСКИ ЈЕЗИК САНУ (sanu.ac.rs)

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]