Осми март: празник посвећен достигнућима у борби за права жена широм света

Урбана култура
07 мар 2024

Осми март, Међународни дан жена, празник је који се широм света обележава као дан борбе за права жена, али и као дан посвећен слављу њихових достигнућа и доприноса друштву.

 

 

Овај дан има дугу историју и дубоко укорењено значење, које сеже од првих борби за женска права до савремених покрета за родну равноправност.

Прва обележавања Дана жена датирају из 20. века, када су жене широм света почеле да се организују и боре за своја права, као што су право гласа, право на рад и образовање, као и борба против дискриминације. Осми март је постао симбол те борбе, посебно након што је 1910. године на Другој интернационалној конференцији жена у Копенхагену предложено да се овај дан прогласи Међународним даном жена.

Данас се Осми март обележава широм света различитим манифестацијама, протестима, конференцијама и акцијама које имају за циљ да подигну свест о проблемима са којима се жене суочавају, али и да славе њихове успехе и достигнућа.

Осми март је, дакле, дан који нас подсећа да је борба за родну равноправност дуготрајан процес који захтева ангажованост и солидарност свих нас. То је дан када треба да се сетимо да је свака жена заслужила да живи у свету где ће њена права бити поштована и заштићена, где ће имати једнаке могућности за образовање, рад и учешће у јавном животу.

Зато је важно да се сваког осмог марта сетимо да је борба за родну равноправност борба за боље друштво за све нас.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]