crkva, akademska srpska asocijacija

Срећа је већа када се дели

Историја и култура Срба кроз векове
11 дец 2018

 

 

Грађанско удружење Културно-информативни центар Срба у Македонији – Спона, годинама уназад бави се хуманитарним радом.

 

 

 

Хуманитарци из удружења Спона, поклони, хуманитарна журка, бистро опера,академска српска асоцијација
Хуманитарци из удружења Спона и ове године, поводом новогодишњих и божићних празника, заказали су хуманитарну журку на коју позивају све људе добре воље на дружење и донирање. На журки ће бити прикупљена финансијска средства за куповину пакетића и других поклона за децу из социјално угоржених породица.

У протеклих шест година активисти су прикупљали помоћ за децу на Косову и Метохији. Храбри добротворци из Македоније, вођени мотом Подели радост, срећа је веча када се дели, усрећивали су српску децу у селима са претежно албанским становништвом. Посећивали су села Суви До, Старо Грацко, Рабовце, Гојбуља, Баљска, Витина и Клокот. Снага њихове воље и жеље да помогну осликана је у дечијим осмесима.

Хуманитарци из удружења Спона, црква, академска српска асоцијација

Удружење Спона је и ове године организовало хуманитарни концрт Скопље за Космет

 

Удружење Спона је и ове године пред највећи хришћански празник Васкрс, у сарадњи са етно групом Косовски божури и добротворном Фондацијом навијача Црвене Звезде – Делије, организовало хуманитарни концрт Скопље за Космет, у Културном центру у Скопљу, за помоћ угроженом српском народу. Осим тога, прикупљена средства намењена су за обнову порушених, спаљених и оскрнављених српских светиња.

Сваке године хуманитарној акцији прикључују се спортисти, новинари, интелектуалци, привредници и сви људи који добровољно желе да помогну. Српска рукометашица Андреа Лекић дала је допринос организацији у 2016. години. Она је те године са активистима Центра Спона обишла Манастир Грачаницу, где је присуствовала Светој литургији. Учествовала је и у додели поклона деци предшколског узраста из Липљана, Старог Грацка, Сувог Дола и Рабовца.

 

пакетићи, Хуманитарци из удружења Спона, академска српска асоцијација

 

Хуманитарци из удружења Спона сарађују и са другим хуманитарним организацијама

 

Хуманитарци из удружења Спона сарађују и са другим хуманитарним организацијама које делају на територији Косова и Метохије. Та сарадња произишла је из жеље да сва деца на Космету буду подједнако усрећена. Бринући о најугроженијима активисти их подсећају да нису заборављени.

Срби у Македонији труде се да очувају српску културу и српски језик, те је у Македонском народном позоришту, у оквиру манифестације Дани српске културе у Макдеонији, извођена представа на српском језику Реалисти. У пројекту је ангажована екипа младих глумаца из Македоније. Драма третира више савремених тема, отуђеност људи, њихову трку за финансијама и престижом у машини капитализма где је новац све изнад и испред свега.

Насупрот таквом животу, Срби са Косова и Метохије живе потпуно другачији живот. Живећи са страхом ипак остају на својим огњиштима не желећи да оставе своју дедовину, а активисти из удружења Спона труде се да сваке године несебично поделе радост и улепшају предпразничне дане српској деци.

Академска српска асоцијација једина је акредитована школа за онлајн учење српског језика. Пријавите се и учите са нама.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]