crkva, akademska srpska asocijacija

Sreća je veća kada se deli

Istorija i kultura Srba kroz vekove
11 dec 2018

 

 

Građansko udruženje Kulturno-informativni centar Srba u Makedoniji – Spona, godinama unazad bavi se humanitarnim radom.

 

 

 

Humanitarci iz udruženja Spona, pokloni, humanitarna žurka, bistro opera,akademska srpska asocijacijaHumanitarci iz udruženja Spona i ove godine, povodom novogodišnjih i božićnih praznika, zakazali su humanitarnu žurku na koju pozivaju sve ljude dobre volje na druženje i doniranje. Na žurki će biti prikupljena finansijska sredstva za kupovinu paketića i drugih poklona za decu iz socijalno ugorženih porodica.

U proteklih šest godina aktivisti su prikupljali pomoć za decu na Kosovu i Metohiji. Hrabri dobrotvorci iz Makedonije, vođeni motom Podeli radost, sreća je veča kada se deli, usrećivali su srpsku decu u selima sa pretežno albanskim stanovništvom. Posećivali su sela Suvi Do, Staro Gracko, Rabovce, Gojbulja, Baljska, Vitina i Klokot. Snaga njihove volje i želje da pomognu oslikana je u dečijim osmesima.

Humanitarci iz udruženja Spona, crkva, akademska srpska asocijacija

Udruženje Spona je i ove godine organizovalo humanitarni koncrt Skoplje za Kosmet

 

Udruženje Spona je i ove godine pred najveći hrišćanski praznik Vaskrs, u saradnji sa etno grupom Kosovski božuri i dobrotvornom Fondacijom navijača Crvene Zvezde – Delije, organizovalo humanitarni koncrt Skoplje za Kosmet, u Kulturnom centru u Skoplju, za pomoć ugroženom srpskom narodu. Osim toga, prikupljena sredstva namenjena su za obnovu porušenih, spaljenih i oskrnavljenih srpskih svetinja.

Svake godine humanitarnoj akciji priključuju se sportisti, novinari, intelektualci, privrednici i svi ljudi koji dobrovoljno žele da pomognu. Srpska rukometašica Andrea Lekić dala je doprinos organizaciji u 2016. godini. Ona je te godine sa aktivistima Centra Spona obišla Manastir Gračanicu, gde je prisustvovala Svetoj liturgiji. Učestvovala je i u dodeli poklona deci predškolskog uzrasta iz Lipljana, Starog Gracka, Suvog Dola i Rabovca.

 

paketići, Humanitarci iz udruženja Spona, akademska srpska asocijacija

 

Humanitarci iz udruženja Spona sarađuju i sa drugim humanitarnim organizacijama

 

Humanitarci iz udruženja Spona sarađuju i sa drugim humanitarnim organizacijama koje delaju na teritoriji Kosova i Metohije. Ta saradnja proizišla je iz želje da sva deca na Kosmetu budu podjednako usrećena. Brinući o najugroženijima aktivisti ih podsećaju da nisu zaboravljeni.

Srbi u Makedoniji trude se da očuvaju srpsku kulturu i srpski jezik, te je u Makedonskom narodnom pozorištu, u okviru manifestacije Dani srpske kulture u Makdeoniji, izvođena predstava na srpskom jeziku Realisti. U projektu je angažovana ekipa mladih glumaca iz Makedonije. Drama tretira više savremenih tema, otuđenost ljudi, njihovu trku za finansijama i prestižom u mašini kapitalizma gde je novac sve iznad i ispred svega.

Nasuprot takvom životu, Srbi sa Kosova i Metohije žive potpuno drugačiji život. Živeći sa strahom ipak ostaju na svojim ognjištima ne želeći da ostave svoju dedovinu, a aktivisti iz udruženja Spona trude se da svake godine nesebično podele radost i ulepšaju predpraznične dane srpskoj deci.

Akademska srpska asocijacija jedina je akreditovana škola za onlajn učenje srpskog jezika. Prijavite se i učite sa nama.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]