Мапе ума – креативношћу до лакшег учења српског језика

Учење српског језика
31 мар 2022

Мапе ума – креативношћу до лакшег учења српског језика

 

Мапе ума – креативношћу до лакшег учења српског језика – Када је у питању учење језика, било да се ради о страном језику, језику нашег завичаја или матерњем језику, усвајање нових информација често може деловати напорно и презахтевно. То нас може обесхрабрити и значајно отежати процес учења. Зато је корисно да знамо различите технике учења и памћења које нам могу помоћи да брже савладамо градиво и усвојимо ново знање. Стога са вама делимо једну такву технику. То је техника креирања мапе ума. Мапе ума су одличан начин да се градиво систематизује, те да се организују белешке. На тај начин, могуће је организовати све врсте садржаја, од малих лекција, до целих уџбеника.

мапе ума, учење српског језика

 

Шта су то мапе ума?

Творац мапе ума је психолог са универзитета Бритиш Колумбија, Тони Бузан. Мапе ума представљају графичке приказе градива које желимо да научимо. Оне садрже елементе који су занимљиви и левој и десној хемисфери мозга. Лева хемисфера је задужена за анализу, бројеве, речи и логику. Десна хемисфера задужена за синтезу, просторно поимање, боје, ритам, и машту. С обзиром на то да смо сви другачији, те да многи људи лакше памте гледајући слике и боје, дакле визуелно, мапе ума могу бити од велике користи. Мапе ума укључују елементе који држе пажњу и левој и десној хемисфери мозга. Уз помоћ пуно боја, слика, асоцијација, врло брзо памтимо нове садржаје. Оне јасно дефинишу кључне појмове, помажу нам да одвојимо битно од небитног. Такође, омогућавају нам да учимо само оно што је неопходно, брже памтимо и не губимо време на небитне детаље.

лакше учење, српског језика

Како се цртају мапе ума?

Сигурно се питате како се цртају мапе ума. Најпре се црта центар мапе, који треба да представља кључни појам или идеју. Сваки појам може бити представљен и неком сликом. Препоручује да у питању увек буде нека позитивна и лако препознатљива асоцијација. Мапа ума, у суштини, садржи асоцијације мисли које проистичу или се везују за централну тачку. Из централне слике се даље гранају остале теме, а из њих неки специфични појмови које треба да запамтимо. Мапе ума се цртају најчешће фломастерима или бојицама. Битно да мапа буде лако препознатљива, те да свака боја буде јасна асоцијација на неки појам који треба запамтити. Што више боја, слика и различитих ознака, то ће мапа бити успешнија. Веома је битно да мапе не буду преопширне, оптерећене небитним појмовима или компликованим дефиницијама.

мапе ума, кретивношћу до лашег учења

преузето са http://skr.rs/zMfq

 

Креирање мапе ума у почетку може деловати као изазов, нарочито оним ученицима који су навикли да уче напамет. Битно је не одустајати. Уколико се одлучите да испробате ову технику, биће потребно неко време да њоме овладате. Уз редовно цртање мапа ума стећи ћете вештину која је од непроцењиве вредности.

 

Аутор текста “Мапе ума – креативношћу до лакшег учења српског језика” је Сара Плазинић, онлајн предавач српског језика Академске српске асоцијације, једине акредитоване школе за учење српског језика на онлајн часовима. Пријавите се и учите са нама. Видимо се!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]