Desanka Maksimović, Akademska srpska asocijacija

Јубилеји моје земље

Историја и култура Срба кроз векове
06 дец 2018

На нашем онлајн часу српског језика, бавили смо се неким датумима битним за Србију. Заједно са учеником, присетили смо се одређених догађаја из прошлости и значајних личности који су учинили пуно за нашу земљу. Циљ овог часа било је, пре свега, упознавање са општом културом, али и са културом српског народа, са српским битним и успешним људима.

 

Као први значајан јубилеј навели смо 100-годишњицу од завршетка Првог светског рата

 

У међусобном разговору подсетили смо се неких битнијих детаља из Првог светског рата, разлога због ког је почео и обратили посебно пажњу на позицију српског народа у том великом рату. Како бисмо посебно дочарали страдање српског народа, обрадили смо песму „Плава гробница“ Милутина Бојића. Уз читање, прво наставниково, а затим и учениково, вежбали смо изражајно читање поезије, а затим смо послушали и рецитовање ове песме нашег великог глумца, Драгана Николића.

Следеће чега смо се присетили јесте Иво Андрић и 126 година од његовог рођења

 

Упознали смо се са његовом биографијом и његовим књижевним опусом, а посебно смо нагласили добијање Нобелове награде за књижевност. Читали смо његову причу „Аска и вук“, разговарали о уметности и нашим личним ставовима према уметности, о сналажљивости и изржљивости у жељи да се преживи. Погледали смо и слике Вишеграда, вишеградске ћуприје, Андрићграда.

У наставку часа смо се сетили стрељања ђака у Крагујевцу

 

Означили смо време када се овај стравични догађај догодио, шта представља спомен-парк Шумарице надомак Крагујевца и обрадили песму Десанке Максимовић „Крвава бајка“. Тумачили смо по чему се разликује наслов овог дела од бајке као књижевног жанра, какав је тон песме, врста песме и да ли је има срећан крај, како би се очекивало од бајке, или не.

 

За крај часа, поменули смо великог Милоша Црњанског и 125 година од његовог рођења

 

Као и са Андрићем, упознали смо се са његовом биографијом, поменули смо његова најзначајнија дела и све битне ствари из његовог живота који га сврставају у 100 најзначајних Срба.

Академска српска асоцијација је једина акредитована онлајн школа у Србији. Пријавите се путем линка и учите са нама! Видимо се на нашем онлајн часу српског језика!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]