Desanka Maksimović, Akademska srpska asocijacija

Jubileji moje zemlje

Istorija i kultura Srba kroz vekove
06 dec 2018

Na našem onlajn času srpskog jezika, bavili smo se nekim datumima bitnim za Srbiju. Zajedno sa učenikom, prisetili smo se određenih događaja iz prošlosti i značajnih ličnosti koji su učinili puno za našu zemlju. Cilj ovog časa bilo je, pre svega, upoznavanje sa opštom kulturom, ali i sa kulturom srpskog naroda, sa srpskim bitnim i uspešnim ljudima.

 

Kao prvi značajan jubilej naveli smo 100-godišnjicu od završetka Prvog svetskog rata

 

U međusobnom razgovoru podsetili smo se nekih bitnijih detalja iz Prvog svetskog rata, razloga zbog kog je počeo i obratili posebno pažnju na poziciju srpskog naroda u tom velikom ratu. Kako bismo posebno dočarali stradanje srpskog naroda, obradili smo pesmu „Plava grobnica“ Milutina Bojića. Uz čitanje, prvo nastavnikovo, a zatim i učenikovo, vežbali smo izražajno čitanje poezije, a zatim smo poslušali i recitovanje ove pesme našeg velikog glumca, Dragana Nikolića.

Sledeće čega smo se prisetili jeste Ivo Andrić i 126 godina od njegovog rođenja

 

Upoznali smo se sa njegovom biografijom i njegovim književnim opusom, a posebno smo naglasili dobijanje Nobelove nagrade za književnost. Čitali smo njegovu priču „Aska i vuk“, razgovarali o umetnosti i našim ličnim stavovima prema umetnosti, o snalažljivosti i izržljivosti u želji da se preživi. Pogledali smo i slike Višegrada, višegradske ćuprije, Andrićgrada.

U nastavku časa smo se setili streljanja đaka u Kragujevcu

 

Označili smo vreme kada se ovaj stravični događaj dogodio, šta predstavlja spomen-park Šumarice nadomak Kragujevca i obradili pesmu Desanke Maksimović „Krvava bajka“. Tumačili smo po čemu se razlikuje naslov ovog dela od bajke kao književnog žanra, kakav je ton pesme, vrsta pesme i da li je ima srećan kraj, kako bi se očekivalo od bajke, ili ne.

 

Za kraj časa, pomenuli smo velikog Miloša Crnjanskog i 125 godina od njegovog rođenja

 

Kao i sa Andrićem, upoznali smo se sa njegovom biografijom, pomenuli smo njegova najznačajnija dela i sve bitne stvari iz njegovog života koji ga svrstavaju u 100 najznačajnih Srba.

Akademska srpska asocijacija je jedina akreditovana onlajn škola u Srbiji. Prijavite se putem linka i učite sa nama! Vidimo se na našem onlajn času srpskog jezika!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]