bukvar, akademska srpska asocijacija

Букварска настава у учењу српског језика као страног или завичајног

Начини учења српског језика
04 апр 2020

На нашим почетним часовима српског као страног  / завичајног

Буквар, реч која старије генерације враћа у прошлост и буди носталгију. Загледани у стару, прашњаву књигу у мислима се јаваљају дани детињства, први дани школе. Са корица књиге нас поздрављају весела деца са цвећем у рукама и једна плава птица. Данас икао су корице измењене, осећај радости и важности који ова књига носи остаје исти. Посебна је то књига за сваког ђака првака. Са њом ће закорачити у магични свет учења слова, читања и писања.

 

Одакле потиче и шта значи реч буквар

Свако од нас је чуо и зна да је књига човеков најбољи пријатељ. Управо је буквар прва школска књига сваког ђака и његов прави друг. У школи буквар открива ђацима тајне учења слова, читања и писања. То је један процес који се касније све више усавршава док се не постигне висок степен аутоматизације. Читањем стичемо много лепих и корисних знања.

На нашим почетним часовима српског као страног , Академска српска асоцијација

Међутим, у свему томе мало се зна одакле потиче реч „буквар“ и шта она заправо значи. Помоћ у њеном разумевању и њеном тумачење у књизи Приче о речима дао нам је Милан Шипка. Аутор каже:

„Реч буквар настала је давно, пре петсто, па чак и више стотина година. Тада, у језику наших предака, реч буквар није значила само врсту дрвета него и оно што ми данас подразумевамо када кажемо слово: ’писани знак за глас‛. По томе је и књига из које се уче слова, или ’букве‛ добила назив – буквар. У буквалном преводу на данашњи језик, буквар би био словар, али га тако нико не назива, јер је већ раније слово значило: ’речник‛ (према старој словенској речи слово – ’реч‛)“.

На нашим почетним часовима српског као страног , књига, Академска српска асоцијација

Шта може да понуди букварска настава на почетним часовима српског језика?

На нашим почетним часовима српског као страног на којима се уче слова не само да се подстиче развој говора, већ ученик повећава осећај за запажање, памћење, размишљање, развија осећај за језик. У најранијем узрасту сусрет са првим словима пружа деци улазак у један нови свет, непозант и тајанствен, али веома занимљив.

Како нам је значење и порекло речи буквар открило, ми на овим часовима учимо најпре слова. Ученик улази у авантуру са великим и малим штампаним словима, затим великим и малим писаним словима. Фонетска структура српског писма у многоме ученицима олакшава његово учење јер сваки глас има своје слово.

Како бисмо код ученика развили осећај за учењем слова потребно је да прођемо два корака.

  • Први корак у учењу: код ученика појам гласа развијамо методом природних гласова, односно опонашањем свега што можемо чути око нас у природи. Као што је зујање пчела (ззззз…..), шуштање лишћа (шшшш….), оглашавање краве (мууу…) и тако даље. Опонашање животиња или ликова из маште за ученика представља улазак у један шарен и весели свет у коме он ужива.
  • Други корак у учењу: код ученика се развија осећај за акустичку анализу речи. То постижемо разноврсним, маштовитим акустичким вежбама, вежбама усвајања слова (играма преметаљкама слова, затим игром на слово на слово, састављањем речи од понуђених слова и томе слично), као и ишчитавање.
    Тиме смо код ученика развили неопходни осећај за учење слова. Ученик и наставник су створили једну позитивну атмосферу за наставак учења и развили осећај узајамне комуникације.

Основа букварске наставе заснива се на оспособљавању ученика да правилно изговара све гласове, да зна да растави реч на гласове, да врши спајање гласова у речи, као и да стекне осећај позиције гласова у речима. Након научених гласова, реч постаје учеников главни алат који он користи за обликовање својих мисли и осећања. Тиме ученик стиче способност састављања више речи, а затим и прављења првих реченица. Чиме се долази до оног најважнијег, ученик почиње да чита, да разуме прочитано и осећа интонацију реченице.

Предности букварске наставе у учењу српског језика преко Скајпа

То је тренутак када у свом одабраном и удобном кутку са лаптопом испред себе и мишем у руци зађете у један други свет. Наставник иако је са друге стране екрана увек ће ученику преносити позитиван став према свему, па тако и према почетном учењу. Савремена настава учења путем Скајпа не само да је једноставна, ефикасна и занимљива, већ је пре свега усмерена на развијање комуникативних способности, односно на оспособљавање ученика за успешну усмену и писану комуникацију на српском језику.

Како нам учење слова и њихово повезивање у речи и реченице омогућава да износимо своје мисли и идеје, тако нам и мултимедијална технологија омогућава да исте претовримо у интерактивне игре. Предност онлајн наставе јесте употреба онлајн алата, односно савремених наставних средстава. Метода учења српског језика применом букварске наставе подразумева употребу Це-Де буквара, озвученог буквара, онлајн словарице. Тиме се изузетно радознао и активан дух ученика транспонује на екран. Крећући се кроз мозаик гласова, слова и речи од најједноставнијих ка сложенијим задацима код ученика се развија рецептивна моторика, интелектуалне способности, али и говорни и социјално-емоционални развој. Учењем кроз игру путем онлајн алата деца постају срећнија, али добијају и осећај самопоуздања, испуњености, осећају да су постигла успех који је резултат њиховог труда и рада.

 

Аутор: Јелена Алексов, предавач Академске српске асоцијације.

Уколико желите да учите са нама пријавите се! Видимо се!

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]