bukvar, akademska srpska asocijacija

Bukvarska nastava u učenju srpskog jezika kao stranog ili zavičajnog

Načini učenja srpskog jezika
04 apr 2020

Na našim početnim časovima srpskog kao stranog  / zavičajnog

Bukvar, reč koja starije generacije vraća u prošlost i budi nostalgiju. Zagledani u staru, prašnjavu knjigu u mislima se javaljaju dani detinjstva, prvi dani škole. Sa korica knjige nas pozdravljaju vesela deca sa cvećem u rukama i jedna plava ptica. Danas ikao su korice izmenjene, osećaj radosti i važnosti koji ova knjiga nosi ostaje isti. Posebna je to knjiga za svakog đaka prvaka. Sa njom će zakoračiti u magični svet učenja slova, čitanja i pisanja.

 

Odakle potiče i šta znači reč bukvar

Svako od nas je čuo i zna da je knjiga čovekov najbolji prijatelj. Upravo je bukvar prva školska knjiga svakog đaka i njegov pravi drug. U školi bukvar otkriva đacima tajne učenja slova, čitanja i pisanja. To je jedan proces koji se kasnije sve više usavršava dok se ne postigne visok stepen automatizacije. Čitanjem stičemo mnogo lepih i korisnih znanja.

Na našim početnim časovima srpskog kao stranog , Akademska srpska asocijacija

Međutim, u svemu tome malo se zna odakle potiče reč „bukvar“ i šta ona zapravo znači. Pomoć u njenom razumevanju i njenom tumačenje u knjizi Priče o rečima dao nam je Milan Šipka. Autor kaže:

„Reč bukvar nastala je davno, pre petsto, pa čak i više stotina godina. Tada, u jeziku naših predaka, reč bukvar nije značila samo vrstu drveta nego i ono što mi danas podrazumevamo kada kažemo slovo: ’pisani znak za glas‛. Po tome je i knjiga iz koje se uče slova, ili ’bukve‛ dobila naziv – bukvar. U bukvalnom prevodu na današnji jezik, bukvar bi bio slovar, ali ga tako niko ne naziva, jer je već ranije slovo značilo: ’rečnik‛ (prema staroj slovenskoj reči slovo – ’reč‛)“.

Na našim početnim časovima srpskog kao stranog , knjiga, Akademska srpska asocijacija

Šta može da ponudi bukvarska nastava na početnim časovima srpskog jezika?

Na našim početnim časovima srpskog kao stranog na kojima se uče slova ne samo da se podstiče razvoj govora, već učenik povećava osećaj za zapažanje, pamćenje, razmišljanje, razvija osećaj za jezik. U najranijem uzrastu susret sa prvim slovima pruža deci ulazak u jedan novi svet, nepozant i tajanstven, ali veoma zanimljiv.

Kako nam je značenje i poreklo reči bukvar otkrilo, mi na ovim časovima učimo najpre slova. Učenik ulazi u avanturu sa velikim i malim štampanim slovima, zatim velikim i malim pisanim slovima. Fonetska struktura srpskog pisma u mnogome učenicima olakšava njegovo učenje jer svaki glas ima svoje slovo.

Kako bismo kod učenika razvili osećaj za učenjem slova potrebno je da prođemo dva koraka.

  • Prvi korak u učenju: kod učenika pojam glasa razvijamo metodom prirodnih glasova, odnosno oponašanjem svega što možemo čuti oko nas u prirodi. Kao što je zujanje pčela (zzzzz…..), šuštanje lišća (šššš….), oglašavanje krave (muuu…) i tako dalje. Oponašanje životinja ili likova iz mašte za učenika predstavlja ulazak u jedan šaren i veseli svet u kome on uživa.
  • Drugi korak u učenju: kod učenika se razvija osećaj za akustičku analizu reči. To postižemo raznovrsnim, maštovitim akustičkim vežbama, vežbama usvajanja slova (igrama premetaljkama slova, zatim igrom na slovo na slovo, sastavljanjem reči od ponuđenih slova i tome slično), kao i iščitavanje.
    Time smo kod učenika razvili neophodni osećaj za učenje slova. Učenik i nastavnik su stvorili jednu pozitivnu atmosferu za nastavak učenja i razvili osećaj uzajamne komunikacije.

Osnova bukvarske nastave zasniva se na osposobljavanju učenika da pravilno izgovara sve glasove, da zna da rastavi reč na glasove, da vrši spajanje glasova u reči, kao i da stekne osećaj pozicije glasova u rečima. Nakon naučenih glasova, reč postaje učenikov glavni alat koji on koristi za oblikovanje svojih misli i osećanja. Time učenik stiče sposobnost sastavljanja više reči, a zatim i pravljenja prvih rečenica. Čime se dolazi do onog najvažnijeg, učenik počinje da čita, da razume pročitano i oseća intonaciju rečenice.

Prednosti bukvarske nastave u učenju srpskog jezika preko Skajpa

To je trenutak kada u svom odabranom i udobnom kutku sa laptopom ispred sebe i mišem u ruci zađete u jedan drugi svet. Nastavnik iako je sa druge strane ekrana uvek će učeniku prenositi pozitivan stav prema svemu, pa tako i prema početnom učenju. Savremena nastava učenja putem Skajpa ne samo da je jednostavna, efikasna i zanimljiva, već je pre svega usmerena na razvijanje komunikativnih sposobnosti, odnosno na osposobljavanje učenika za uspešnu usmenu i pisanu komunikaciju na srpskom jeziku.

Kako nam učenje slova i njihovo povezivanje u reči i rečenice omogućava da iznosimo svoje misli i ideje, tako nam i multimedijalna tehnologija omogućava da iste pretovrimo u interaktivne igre. Prednost onlajn nastave jeste upotreba onlajn alata, odnosno savremenih nastavnih sredstava. Metoda učenja srpskog jezika primenom bukvarske nastave podrazumeva upotrebu Ce-De bukvara, ozvučenog bukvara, onlajn slovarice. Time se izuzetno radoznao i aktivan duh učenika transponuje na ekran. Krećući se kroz mozaik glasova, slova i reči od najjednostavnijih ka složenijim zadacima kod učenika se razvija receptivna motorika, intelektualne sposobnosti, ali i govorni i socijalno-emocionalni razvoj. Učenjem kroz igru putem onlajn alata deca postaju srećnija, ali dobijaju i osećaj samopouzdanja, ispunjenosti, osećaju da su postigla uspeh koji je rezultat njihovog truda i rada.

 

Autor: Jelena Aleksov, predavač Akademske srpske asocijacije.

Ukoliko želite da učite sa nama prijavite se! Vidimo se!

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]