časovi srpskog onlajn, akademska srpska asocijacija

Никола Тесла – Прометеј XX века

Историја и култура Срба кроз векове
19 дец 2018

Никола тесла, академска српска асоцијација

 

Никола Тесла –  најистакнутији српски научник, иноватор, аутор више од 700 патената из области електротехнике и радиотехнике, проналазач чији је систем наизменичних струја омогућио знатно лакши, ефикаснији и јефтинији пренос електричне енергије на даљину. Никола Тесла је човек по коме име носи међународна јединица мере за густину магнетног флукса и чији се лик налази на српској новчаници од 100 динара. Овај ексцентрични и енигматични геније брилијантног ума утро је пут савременим бежичним технологијама, а његов интересантан животни пут наликује каквом узбудљивом роману. Са страница Теслиног „романа“ издвојили смо 7 интересантних чињеница:

 

Никола Тесла је боловао од опсесивно-комплузивног поремећаја

Теслини познаници оставили су бројна сведочанства о његовим необичним склоностима и фобијама. Није волео округле предмете и накит (посебно онај начињен од бисера), бојао се микроба и био опседнут бројем три. Дешавало се да око зграде обилази три пута пре него што у њу уђе, као и да захтева да му се поред тањира ставе три платнене салвете. Како тада природа овога поремећаја није била позната, већина је мислила да научник показује прве симптоме лудила.

 

Имао је фотографско памћење

Тесла је имао изваредну способност да све што види запамти у виду слике. Тако је меморисао у својој свести читаве књиге, цртеже и нацрте својих пројеката. Осим тога, поседовао је ретку могућност да визуализује објекте у три димензије. Ово му је користило не само приликом развоја својих патената већ и у сврху контролисања веома упечатљивих ноћних мора које су га мучиле од раног детињства.

 

„Бацио“ је милијарду долара

Никола Тесла би постао најбогатији човек на свету и први милијардер у историји да није поцепао уговор са Џорџом Вестингхаусом, који му је гарантовао хонораре од ауторских права за патенте. Када је поцепао свој уговор 1907. године, банкари процењују да је вредност његових патената била 12 милиона долара (данашњих 300 милиона, када се обрачуна инфлација). Да је сачувао права на своје проналаске, веома брзо би постао милијардер.

 

Никола Тесла је необично волео голубове

У каснијем раздобљу свога живота Тесла је развио несвакидашњу наклоност према голубовима и често их хранио у парку. Након што се разболео толико да није могао сам да их храни, упослио је људе који су то чинили уместо њега. Болесне и повређене голубове доносио је у своју хотелску собу, у којој је живео у потпуној изолацији, и неговао их. Посебно је волео једну голубицу, а остале су забележене следеће Теслине речи:“ Волео сам ту голубицу као што мушкарац воли жену, и она је волела мене. Та голубица била је радост мог живота. Док сам њу имао, имао сам и свој животни циљ“. Била је то уједно и једина љубавна прича Теслиног романа.

 

Готово да није спавао

Тесла је тврдио како му је током ноћи потребно само два сата сна, а често би у лабораторији проводио два или више дана без правога одмора.

 

Никола Тесла је био полиглота

Захваљујући невероватној способности фотографског памћења и чињеници да је одрастао, школовао се и живео у различитим срединама, Тесла је говорио и одлично познавао чак осам језика: српски, енглески, чешки, немачки, француски, мађарски, италијански и латински.

 

Узор је најсајнијим иноваторима модерног доба

Оснивачи „Гугла” Лери Пејџ и Сергеј Брин више пута су рекли да су огромни поштоваоци Тесле и његових достигнућа. Примера ради, Пејџ је постао инжењер након што га је читање Теслина биографије инспирисало. Када је милијардер Елон Муск основао своју компанију за производњу аутомобила на електрични погон име јој је дао по српском научнику.

 

лабораторија николе тесле, никола тесла, академска српска асоцијација

 

Академска српска асоцијација је прва и једина акредитована онлајн школа у Србији. Пријавите се и учите са нама.

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]