časovi srpskog onlajn, akademska srpska asocijacija

Nikola Tesla – Prometej XX veka

Istorija i kultura Srba kroz vekove
19 dec 2018

Nikola tesla, akademska srpska asocijacija

 

Nikola Tesla –  najistaknutiji srpski naučnik, inovator, autor više od 700 patenata iz oblasti elektrotehnike i radiotehnike, pronalazač čiji je sistem naizmeničnih struja omogućio znatno lakši, efikasniji i jeftiniji prenos električne energije na daljinu. Nikola Tesla je čovek po kome ime nosi međunarodna jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa i čiji se lik nalazi na srpskoj novčanici od 100 dinara. Ovaj ekscentrični i enigmatični genije brilijantnog uma utro je put savremenim bežičnim tehnologijama, a njegov interesantan životni put nalikuje kakvom uzbudljivom romanu. Sa stranica Teslinog „romana“ izdvojili smo 7 interesantnih činjenica:

 

Nikola Tesla je bolovao od opsesivno-kompluzivnog poremećaja

Teslini poznanici ostavili su brojna svedočanstva o njegovim neobičnim sklonostima i fobijama. Nije voleo okrugle predmete i nakit (posebno onaj načinjen od bisera), bojao se mikroba i bio opsednut brojem tri. Dešavalo se da oko zgrade obilazi tri puta pre nego što u nju uđe, kao i da zahteva da mu se pored tanjira stave tri platnene salvete. Kako tada priroda ovoga poremećaja nije bila poznata, većina je mislila da naučnik pokazuje prve simptome ludila.

 

Imao je fotografsko pamćenje

Tesla je imao izvarednu sposobnost da sve što vidi zapamti u vidu slike. Tako je memorisao u svojoj svesti čitave knjige, crteže i nacrte svojih projekata. Osim toga, posedovao je retku mogućnost da vizualizuje objekte u tri dimenzije. Ovo mu je koristilo ne samo prilikom razvoja svojih patenata već i u svrhu kontrolisanja veoma upečatljivih noćnih mora koje su ga mučile od ranog detinjstva.

 

„Bacio“ je milijardu dolara

Nikola Tesla bi postao najbogatiji čovek na svetu i prvi milijarder u istoriji da nije pocepao ugovor sa Džordžom Vestinghausom, koji mu je garantovao honorare od autorskih prava za patente. Kada je pocepao svoj ugovor 1907. godine, bankari procenjuju da je vrednost njegovih patenata bila 12 miliona dolara (današnjih 300 miliona, kada se obračuna inflacija). Da je sačuvao prava na svoje pronalaske, veoma brzo bi postao milijarder.

 

Nikola Tesla je neobično voleo golubove

U kasnijem razdoblju svoga života Tesla je razvio nesvakidašnju naklonost prema golubovima i često ih hranio u parku. Nakon što se razboleo toliko da nije mogao sam da ih hrani, uposlio je ljude koji su to činili umesto njega. Bolesne i povređene golubove donosio je u svoju hotelsku sobu, u kojoj je živeo u potpunoj izolaciji, i negovao ih. Posebno je voleo jednu golubicu, a ostale su zabeležene sledeće Tesline reči:“ Voleo sam tu golubicu kao što muškarac voli ženu, i ona je volela mene. Ta golubica bila je radost mog života. Dok sam nju imao, imao sam i svoj životni cilj“. Bila je to ujedno i jedina ljubavna priča Teslinog romana.

 

Gotovo da nije spavao

Tesla je tvrdio kako mu je tokom noći potrebno samo dva sata sna, a često bi u laboratoriji provodio dva ili više dana bez pravoga odmora.

 

Nikola Tesla je bio poliglota

Zahvaljujući neverovatnoj sposobnosti fotografskog pamćenja i činjenici da je odrastao, školovao se i živeo u različitim sredinama, Tesla je govorio i odlično poznavao čak osam jezika: srpski, engleski, češki, nemački, francuski, mađarski, italijanski i latinski.

 

Uzor je najsajnijim inovatorima modernog doba

Osnivači „Gugla” Leri Pejdž i Sergej Brin više puta su rekli da su ogromni poštovaoci Tesle i njegovih dostignuća. Primera radi, Pejdž je postao inženjer nakon što ga je čitanje Teslina biografije inspirisalo. Kada je milijarder Elon Musk osnovao svoju kompaniju za proizvodnju automobila na električni pogon ime joj je dao po srpskom naučniku.

 

laboratorija nikole tesle, nikola tesla, akademska srpska asocijacija

 

Akademska srpska asocijacija je prva i jedina akreditovana onlajn škola u Srbiji. Prijavite se i učite sa nama.

 

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]