на нашим онлајн часовима српског језика, академска српска асоцијација

Песма душу лечи! Песме на нашим онлајн часовима српског језика!

Дифузија културних садржајаНачини учења српског језикаУчење српског језика
22 апр 2021

На нашим онлајн часовима српског језика ученици имају могућност да, поред упознавања са српским језиком и његовим граматичким одликама, науче доста и о култури српског народа. Како бисмо избегли пуко граматизирање, наставне јединице обликујемо тако да буду уједно занимљиве и корисне, и да обилују културним садржајима. Један од начина да се онлајн настава српског језика учини занимљивом јесте да на нашим часовима, приликом обрађивања граматике српског језика, домаће песме дајемо као примере.

Србија је одувек била земља са мноштво изузетних музичара и текстописаца, па је упознавање ученика са њима било умногоме корисно по наставу српског језика. Поред тога што се на тај начин ученици више зближавају са својим коренима, они на врло лак и занимљив начин препознају неке од граматичких јединица у песмама.

 

Ђорђе Балашевић – придеви на нашим онлајн часовима српског

Прелепи текстови Ђорђа Балашевића одувек су били за дивљење, а у онлајн настави српског језика представљају непресушни извор лепоте српског језика и погодни су за обраду придева као наставне јединице.

Не волим јануар

Не волим јануар

ни беле, зимске врагове.

У сваком снегу

видим исте трагове.

Трагове малих стопа

број тридесет и ко зна

како полако одлазе.

Нисам те никад чувао

нисам те никада мазио, пазио.

Твоју сам љубав газио

свему смишљао број.

Нисам те никад штедео

и нисам умео стати и остати.

Шта ће од мене постати

мали анђеле мој?

Не гледам филмове

из раних седамдесетих.

Доста је суза

и растанака несретних.

 

ХЕЈ! Вокатив у онлајн настави српског језика

на нашим онлајн часовима српског језика, академска српска асоцијација

Обрада падежа може представљати велики изазов нашим ученицима, посебно онима који немају много контакта са српским језиком и не могу чути правилну употребу падежа у свом говорном окружењу.

Вокатив је падеж који је врло захвалан за обраду, а када га ученицима представимо кроз песме, онлајн настава српског језика буде још успешнија и занимљивија!

 

Беби Дол – Руди

Руди, зашто се јављаш

О, Руди, само док сањам

тад кажеш ми, беби, не буди луда

иди и спавај, сад чувам те ја!

 

Електрични оргазам – Бејбе, ти ниси ту

Бејбе, бејбе, бејбе, ти ниси ту

кажем бејбе, бејбе, бејбе, ти ниси ту

када дође сан, тада знам

сањам те задњи пут

јер бејбе, бејбе, бејбе, ти ниси ту!

 

Ван Гог – Мама

Не боли ме, мама,

овај последњи дан.

Не, не, не боли ме, мама,

ја даље путујем сам.

Мама, да ли ово је крај,

о ком си причала?

Већ видим, далеки свет спава,

молим сунце да не пробуди га.

 

Здравко Чолић, највеће музичко име Балкана

на нашим онлајн часовима српског језика, академска српска асоцијација

 

Један од циљева онлајн наставе српског језика јесте и да се ученици што више упознају и зближе са својим коренима и културом. Часови српског језика на којима слушамо и користимо домаће песме као примере, не могу проћи без неке од песама Здравка Чолића.

Одличан пример за презент у српском језику јесте песма Пјевам дању, пјевам ноћу. Ова песма има и занимљиво порекло. Наиме, песму је написао српски песник Бранко Радичевић и посветио је Мини Караџић, кћерки Вука Караџића. Та чињеница буде увек занимљива нашим ученицима који су заинтересовани за српску поезију.

Певам дању, певам ноћу,
Певам, селе, што год оћу:
И што оћу, оно могу,
Само једно још не могу:
Да запевам гласовито,
Гласовито, силовито,
Да те дигнем са земљице,
Да те метнем међ звездице.
Кад си звезда, селе моја,
Да си међу звездицама,
Међу својим, селе моја,
Милим сестрицама.

Још једна од песама Здравка Чолића, која би могла послужити као пример у онлајн настави српског језика, јесте Април у Београду. Песма је погодна из два разлога – описује месец април, односно пролеће, што је одлично приликом обраде месеца у години или годишњих доба. Такође, опева се Београд, наш главни град, што буде изузетно занимљиво ученицима који желе да посете Београд или који су већ били у њему.

Нестандардни српски језик у песмама, на онлајн часовима српског језика

Онлајн часови српског језика могу подразумевати и обраду нестандардног српског језика. То се обично дешава код ученика који су на вишим нивоима знања, и који би желели да поред стандардног, упознају и нестандардне облике језика.

Песама у којима се користи такав облик језика (жаргон, дијалекат) заиста има много. Уколико се обрађују жаргонизми, група Бед копи из Београда, одличан је пример за то.

Бед копи – Не знам да ђузгам

Једном кад сам ђуск’о

изгубио сам сошку

ципелу сам ујутру

наш’о у другом ћошку

Латин, брејк денс, босанову

када ђускам

обезбеђење позову.

На онлајн часовима српског језика, песме су се показале као одличан начин за обраду одређене граматичке јединице. Тако се избегава сувопарна граматика, и ученици на лакши и забавнији начин савладавају граматику српског језика. Поред тога, они се упознају и са музиком са ових простора, што је њима од изузетног значаја.

Аутор текста: Ђурђина Ћирковић, онлајн предавач српског језика Академске српске асоцијације, једине акредитоване школе за учење српског језика на онлајн часовима. Пријавите се и учите са нама. Видимо се!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]