na našim onlajn časovima srpskog jezika, akademska srpska asocijacija

Pesma dušu leči! Pesme na našim onlajn časovima srpskog jezika!

Difuzija kulturnih sadržajaNačini učenja srpskog jezikaUčenje srpskog jezika
22 apr 2021

Na našim onlajn časovima srpskog jezika učenici imaju mogućnost da, pored upoznavanja sa srpskim jezikom i njegovim gramatičkim odlikama, nauče dosta i o kulturi srpskog naroda. Kako bismo izbegli puko gramatiziranje, nastavne jedinice oblikujemo tako da budu ujedno zanimljive i korisne, i da obiluju kulturnim sadržajima. Jedan od načina da se onlajn nastava srpskog jezika učini zanimljivom jeste da na našim časovima, prilikom obrađivanja gramatike srpskog jezika, domaće pesme dajemo kao primere.

Srbija je oduvek bila zemlja sa mnoštvo izuzetnih muzičara i tekstopisaca, pa je upoznavanje učenika sa njima bilo umnogome korisno po nastavu srpskog jezika. Pored toga što se na taj način učenici više zbližavaju sa svojim korenima, oni na vrlo lak i zanimljiv način prepoznaju neke od gramatičkih jedinica u pesmama.

 

Đorđe Balašević – pridevi na našim onlajn časovima srpskog

Prelepi tekstovi Đorđa Balaševića oduvek su bili za divljenje, a u onlajn nastavi srpskog jezika predstavljaju nepresušni izvor lepote srpskog jezika i pogodni su za obradu prideva kao nastavne jedinice.

Ne volim januar

Ne volim januar

ni bele, zimske vragove.

U svakom snegu

vidim iste tragove.

Tragove malih stopa

broj trideset i ko zna

kako polako odlaze.

Nisam te nikad čuvao

nisam te nikada mazio, pazio.

Tvoju sam ljubav gazio

svemu smišljao broj.

Nisam te nikad štedeo

i nisam umeo stati i ostati.

Šta će od mene postati

mali anđele moj?

Ne gledam filmove

iz ranih sedamdesetih.

Dosta je suza

i rastanaka nesretnih.

 

HEJ! Vokativ u onlajn nastavi srpskog jezika

na našim onlajn časovima srpskog jezika, akademska srpska asocijacija

Obrada padeža može predstavljati veliki izazov našim učenicima, posebno onima koji nemaju mnogo kontakta sa srpskim jezikom i ne mogu čuti pravilnu upotrebu padeža u svom govornom okruženju.

Vokativ je padež koji je vrlo zahvalan za obradu, a kada ga učenicima predstavimo kroz pesme, onlajn nastava srpskog jezika bude još uspešnija i zanimljivija!

 

Bebi Dol – Rudi

Rudi, zašto se javljaš

O, Rudi, samo dok sanjam

tad kažeš mi, bebi, ne budi luda

idi i spavaj, sad čuvam te ja!

 

Električni orgazam – Bejbe, ti nisi tu

Bejbe, bejbe, bejbe, ti nisi tu

kažem bejbe, bejbe, bejbe, ti nisi tu

kada dođe san, tada znam

sanjam te zadnji put

jer bejbe, bejbe, bejbe, ti nisi tu!

 

Van Gog – Mama

Ne boli me, mama,

ovaj poslednji dan.

Ne, ne, ne boli me, mama,

ja dalje putujem sam.

Mama, da li ovo je kraj,

o kom si pričala?

Već vidim, daleki svet spava,

molim sunce da ne probudi ga.

 

Zdravko Čolić, najveće muzičko ime Balkana

na našim onlajn časovima srpskog jezika, akademska srpska asocijacija

 

Jedan od ciljeva onlajn nastave srpskog jezika jeste i da se učenici što više upoznaju i zbliže sa svojim korenima i kulturom. Časovi srpskog jezika na kojima slušamo i koristimo domaće pesme kao primere, ne mogu proći bez neke od pesama Zdravka Čolića.

Odličan primer za prezent u srpskom jeziku jeste pesma Pjevam danju, pjevam noću. Ova pesma ima i zanimljivo poreklo. Naime, pesmu je napisao srpski pesnik Branko Radičević i posvetio je Mini Karadžić, kćerki Vuka Karadžića. Ta činjenica bude uvek zanimljiva našim učenicima koji su zainteresovani za srpsku poeziju.

Pevam danju, pevam noću,
Pevam, sele, što god oću:
I što oću, ono mogu,
Samo jedno još ne mogu:
Da zapevam glasovito,
Glasovito, silovito,
Da te dignem sa zemljice,
Da te metnem međ zvezdice.
Kad si zvezda, sele moja,
Da si među zvezdicama,
Među svojim, sele moja,
Milim sestricama.

Još jedna od pesama Zdravka Čolića, koja bi mogla poslužiti kao primer u onlajn nastavi srpskog jezika, jeste April u Beogradu. Pesma je pogodna iz dva razloga – opisuje mesec april, odnosno proleće, što je odlično prilikom obrade meseca u godini ili godišnjih doba. Takođe, opeva se Beograd, naš glavni grad, što bude izuzetno zanimljivo učenicima koji žele da posete Beograd ili koji su već bili u njemu.

Nestandardni srpski jezik u pesmama, na onlajn časovima srpskog jezika

Onlajn časovi srpskog jezika mogu podrazumevati i obradu nestandardnog srpskog jezika. To se obično dešava kod učenika koji su na višim nivoima znanja, i koji bi želeli da pored standardnog, upoznaju i nestandardne oblike jezika.

Pesama u kojima se koristi takav oblik jezika (žargon, dijalekat) zaista ima mnogo. Ukoliko se obrađuju žargonizmi, grupa Bed kopi iz Beograda, odličan je primer za to.

Bed kopi – Ne znam da đuzgam

Jednom kad sam đusk’o

izgubio sam sošku

cipelu sam ujutru

naš’o u drugom ćošku

Latin, brejk dens, bosanovu

kada đuskam

obezbeđenje pozovu.

Na onlajn časovima srpskog jezika, pesme su se pokazale kao odličan način za obradu određene gramatičke jedinice. Tako se izbegava suvoparna gramatika, i učenici na lakši i zabavniji način savladavaju gramatiku srpskog jezika. Pored toga, oni se upoznaju i sa muzikom sa ovih prostora, što je njima od izuzetnog značaja.

Autor teksta: Đurđina Ćirković, onlajn predavač srpskog jezika Akademske srpske asocijacije, jedine akreditovane škole za učenje srpskog jezika na onlajn časovima. Prijavite se i učite sa nama. Vidimo se!

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]