Предности учења српског језика на даљину

Начини учења српског језика
07 јун 2020

Пре петанестак година сам појам “учење на даљину” није имао превише битно значење. Са развојем технологије мењао се и наш начин живота. Живимо у времену где се помоћу једног клика информације преносе невероватном брзином са једног краја света на други. Развитак технологије допринео је развоју и настанку различитих платформи и апликација које се користе при учењу на даљину.

“Учење на даљину је процес у којем предавачи презентују одређени наставни садржај применом различитих метода и облика рада и коришћењем информационо комуникационих технологија и на тај начин ученицима обезбеђују сакупљање нових знања.”

Учење било ког језика се може реализовати “онлајн” без великих потешкоћа. Између предавача (наставника) и ученика комуникација се одвија тако што се информације преносе помоћу електронских медија. Медији су само помоћно средство. Битна је сама комуникација између ученика и наставника. На наставнику је да на што занимљивији начин пренесе градиво ученику. То се постиже коришћењем различитих интерактивних садржаја који су прилагођени ученицима.

Академска српска асоцијација реализовала је учење српског језика на даљину преко апликације Скyпе. То је почело 2016. године и траје и данас. АСА је једина акредитована организација која се бави учењем српског језика. Кроз наш програм је прошло више од 250 ученика. То су углавном људи из дијаспоре или странци који имају неке везе са Србијом и желе да науче српски језик. Наши предавачи користе литературу и књиге намењене тим групама и сами осмишљају ток и садржај њихових часова. Садржаји за учење су прилагођени различитим нивоима. Битно је да се језик учи на занимљив начин кроз лекције које садрже слике и граматику. Текстови који се користе су јасни, једноставни и садрже информације из српске историје, културе и традиције. Важан је и однос између предавача и ученика. Када се учи онлајн, питања се постављају слободније и из тих часова се рађају многа пријатељства. Успех онлајн учења српског језика се огледа у томе што наставу држе предавачи који пре свега воле свој посао и труде се да га раде најбоље што могу.

Аутор: Наталија Станковћ, предавач Академске српске асоћације

Више о Наталији: