Кањон реке Јерме

Историја и култура Срба кроз векове
01 апр 2018

Природа Србије – Кањон реке Јерме

 

Кањон реке Јерме свакако је најчудеснији и најлепши кањон једне реке који Србија поседује у збирци својих природних лепота. Право чудо на југоистоку наше земље за које мало ко у Србији зна. Кањон Јерме се налази на неких 30км од Пирота, а ту су и Димитровград и Бабушница. Кањон је најлепши у оном делу реке који повезује Асеново кале и село Власи, где се може уживати у прелепом крајолику дужине неколико километара. Река Јерма извире у зони Власинског језера и одатле тече северозападно према суседној Бугарској. Код села Стрезимировца, одлази у Бугарску. У том делу прави величанствен ток пролазећи кроз Трновско ждрело, а потом заокреће и враћа се назад у Србију. У тих 15км проласка назад, између висова Влашких планина и Гребена усечен је кањон Јерме, са два величанствена кланца Одоровско и Влашко ждрело.

Природа Србије - Кањон реке Јерме, академска српска асоцијација Природа Србије - Кањон реке Јерме, Академска српска асоцијација

Ту се налазе и познати манастири Суково и Поганово. Суково се налази на десној страни реке Јерме, који је обновљен 1856. Године и подигнут је на остацима некадашње старе цркве. Ктитори манастира су били поп Јован Мадић и монах Винцијамин. Манастир је имао бурну прошлост, јер је кроз историју и ратове често био мета напада, страдао је најчешће од Бугара. Посебна вредност манастира је његово фрескосликарство.

 

Природа Србије – Кањон реке Јерме, манастир Попово

 

Манастир Поганово је посвећен светом Јовану Богослову, а задужбина је српског великаша Константина Драгаша. Саграђен је 1395.године, а осликан је доста касније, тек 1499.године законом је заштићен, а његове фреске досежу најзначајнија остварења фрескосликарства тога времена на Балкану. Вода ове реке тече укупно 72км. Пробија се између огромних  камених громада и стена кроз две земље, где чак четири пута прелази гранични прелаз на природним границама двеју земаља.

Кањон је најлепше посетити средином и крајем августа месеца када се одржава „Фестивал Авантура“. Сам фестивал је организован ради бољег упознавања овога краја који је дуго био мистерија, а оно што нуди је читав каталог планинских активности као што су планинарење, бициклизам, обилазак пећина и још много тога.

Природа Србије - Кањон реке Јерме, црква, Академска српска асоцијација

Природа Србије - Кањон реке Јерме, академска српска асоцијација

Академска српска асоцијација једина је акредитована школа у Србији. Пријавите се на први онлајн час српског језика путем линка.

Драгана Пешаковић

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]