Kanjon reke Jerme

Istorija i kultura Srba kroz vekove
01 apr 2018

Priroda Srbije – Kanjon reke Jerme

 

Kanjon reke Jerme svakako je najčudesniji i najlepši kanjon jedne reke koji Srbija poseduje u zbirci svojih prirodnih lepota. Pravo čudo na jugoistoku naše zemlje za koje malo ko u Srbiji zna. Kanjon Jerme se nalazi na nekih 30km od Pirota, a tu su i Dimitrovgrad i Babušnica. Kanjon je najlepši u onom delu reke koji povezuje Asenovo kale i selo Vlasi, gde se može uživati u prelepom krajoliku dužine nekoliko kilometara. Reka Jerma izvire u zoni Vlasinskog jezera i odatle teče severozapadno prema susednoj Bugarskoj. Kod sela Strezimirovca, odlazi u Bugarsku. U tom delu pravi veličanstven tok prolazeći kroz Trnovsko ždrelo, a potom zaokreće i vraća se nazad u Srbiju. U tih 15km prolaska nazad, između visova Vlaških planina i Grebena usečen je kanjon Jerme, sa dva veličanstvena klanca Odorovsko i Vlaško ždrelo.

Priroda Srbije - Kanjon reke Jerme, akademska srpska asocijacija
Priroda Srbije - Kanjon reke Jerme, Akademska srpska asocijacija

Tu se nalaze i poznati manastiri Sukovo i Poganovo. Sukovo se nalazi na desnoj strani reke Jerme, koji je obnovljen 1856. Godine i podignut je na ostacima nekadašnje stare crkve. Ktitori manastira su bili pop Jovan Madić i monah Vincijamin. Manastir je imao burnu prošlost, jer je kroz istoriju i ratove često bio meta napada, stradao je najčešće od Bugara. Posebna vrednost manastira je njegovo freskoslikarstvo.

 

Priroda Srbije – Kanjon reke Jerme, manastir Popovo

 

Manastir Poganovo je posvećen svetom Jovanu Bogoslovu, a zadužbina je srpskog velikaša Konstantina Dragaša. Sagrađen je 1395.godine, a oslikan je dosta kasnije, tek 1499.godine zakonom je zaštićen, a njegove freske dosežu najznačajnija ostvarenja freskoslikarstva toga vremena na Balkanu. Voda ove reke teče ukupno 72km. Probija se između ogromnih  kamenih gromada i stena kroz dve zemlje, gde čak četiri puta prelazi granični prelaz na prirodnim granicama dveju zemalja.

Kanjon je najlepše posetiti sredinom i krajem avgusta meseca kada se održava „Festival Avantura“. Sam festival je organizovan radi boljeg upoznavanja ovoga kraja koji je dugo bio misterija, a ono što nudi je čitav katalog planinskih aktivnosti kao što su planinarenje, biciklizam, obilazak pećina i još mnogo toga.

Priroda Srbije - Kanjon reke Jerme, crkva, Akademska srpska asocijacija

Priroda Srbije - Kanjon reke Jerme, akademska srpska asocijacija

Akademska srpska asocijacija jedina je akreditovana škola u Srbiji. Prijavite se na prvi onlajn čas srpskog jezika putem linka.

Dragana Pešaković

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]