Школска слава која уноси дух традиције и знања!

Историја и култура Срба кроз векове
26 јан 2024

У Србији, сваке године 27. јануара, ученици и наставници заједно славе Светог Саву као школску славу. Ова свечаност није само прилика за окупљање, већ и дубоко укорењен обичај који подсећа на величанственог српског просветитеља и првог архиепископа, Светог Саву.

Свети Сава, рођен као Растко Немањић, био је син оснивача српске државе Стефана Немање. Његова посвећеност образовању и култури обележила је српски народ и оставила неизбрисив траг. Управо зато је Свети Сава постао не само духовни лидер већ и заштитник просветитељских настојања.

Школска слава Светог Саве није само верско обележје, већ и прилика да се истакне важност образовања. Ученици приређују различите приредбе, рецитације и културне догађаје како би одали почаст свом заштитнику и истовремено истакли значај знања у њиховим животима.

Традиционално, овај дан почиње свечаним литургијама у црквама, а затим се наставља разноврсним програмима у школама. Деца облаче свечане униформе или традиционалне ношње, док се учитељи труде да подстакну љубав према учењу и поштовање према Светом Сави.

Ова слава симболизује заједништво, поштовање и љубав према знању. Сваке године, нова генерација ученика преузима одговорност да настави ову традицију, чувајући дух Светог Саве као водича кроз своје школске године. Тако се чува не само наслеђе просветитеља, већ се и подстиче будуће генерације да цене образовање и развијају се као одговорни и образовани појединци.

 

Свети Сава – школска слава која не само да слави духовност већ и подсећа на важност просветитељства и знања у друштву које се развија.

 

Слике преузете са:

Slika Sveti Sava, autor Ristić Olja | SerbianaArt

Proslavljena školska slava Sveti Sava – JU OŠ “Dositej Obradović” Doboj (osdositejdoboj.org)

Slava Sveti Sava: Sečenje kolača, školske priredbe i uručivanje nagrada – B92

Аутор чланка: Јована Красић

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]