Света Ксенија Петроградска – молитва за љубав, породицу и посао

Историја и култура Срба кроз векове
06 феб 2024

Света Ксенија Петроградска, оставља дубок и неизбрисив траг у историји Русије. Њена прича о животу и посвећењу обухвата владарски период, хуманитарни рад, чуда и вере.

Света Ксенија је рођена између 1719. и 1730. године у Петрограду (садашњи Санкт-Петербург). Ксенијин муж, Андреј Фјодорович Петров, био је појац дворског хора. Ништа није познато о детињству и младости Блажене Ксеније.

Ксенија је постала позната по својим добротворним делима. Њена брига о сиромашнима, болеснима и сирочади била је изузетна. Њено срце било је испуњено љубављу према ближњима, а њен хуманитарни рад доносио је наду онима у невољи.

Након смрти супруга, Ксенија је напустила царски двор и посветила се монашком животу под именом Ксенија. Постала је светитељка, а њен дан, 6. фебруар, обележава се као дан њеног упокојења. Њен живот и дела оставили су дубок утисак на православну цркву.

Верници се обраћају светој Ксенији Петроградској са молбама за помоћ. Њена икона сматра се моћном, а многи тврде да су доживели чуда након молитве пред њеним ликом. Такође се верује да помаже у проналажењу изгубљених ствари, очувању брака и пружању подршке у тешким тренуцима.

Света Ксенија Петроградска оставља трајно наслеђе кроз своје деловање, а њено име и данас доноси инспирацију верницима широм света. Њена посвећеност вери, добротворни рад и веровања у чуда чине је изузетном личношћу која надмашује време.

Уз ову свеобухватну слику, Света Ксенија Петроградска израња као симбол вере, љубави и милосрђа, остављајући нас са дубоким поштовањем према њеном изузетном животу и наслеђу.

 

Аутор текста: Јована Красић

Инспирисано текстом: Житије Блажене Ксеније Петроградске – Српска Православна Црква (spc.rs)

Слике преузете са: Житије Блажене Ксеније Петроградске – Српска Православна Црква (spc.rs)
Sveta Ksenija Petrogradska – Подвижничка слова (wordpress.com)
Литургија на дан св. Ксеније Петроградске у Руској цркви на Ташмајдану – Ορθοδοξία News Agency (orthodoxianewsagency.gr)

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]