crkva, akademska srpska asocijacija

Божић у Аустралији

Историја и култура Срба кроз векове
17 дец 2018

Српска култура

Српска култура има богато културно наслеђе, које се огледа у дугој и бурној историји, лепом и милозвучном језику, разноврсности традиције и обичаја. Нарочито су лепи и занимљиви обичаји који се везују за велике православне празнике и који се и дан данас чувају у српском народу, и то не само унутар граница, већ широм дијаспоре. Србин живи и дише кроз своје обичаје, а када се нађе ван своје земље, кроз обичаје чува сећање на своју колевку и преноси га из генерације у генерацију.

 

црква, аустрија, српска култура, академска српска асоцијацијаСпрска култура у Аустралијисрпска култура, црква, Академска српска асоцијација

Леп пример чувања српске традиције среће се у далекој Аустралији, у граду Аделејду, где заједница Срба прославља православни Божић 7. јануара, на начин на који се то широм Србије ради. Велики број Срба из јужне Аустралије на Бадњи дан долази у Аделејд и у храму, посвећеном великом српском просветитељу Светом Сави, припрема се за дочек Божића.

Српска култура на Бадње вече

На Бадње вече верници се окупљају у храму на вечерњој служби, након које се приступа паљењу бадњака. Весели српски народ тада пева молитве и српске традиционалне песме, весели се, пије ракију из великог казана, ослушкује пуцкетање запаљеног бадњака и ишчекује поноћ када ће започети ход око храма са упаљеним свећама, као поздрав великом празнику Рођења Исуса Христа. Наравно, деле се поклони за малишане, што овом празнику даје посебну чар. У поноћ, након хода око храма, креће поноћна литургија, на којој се верници моле и причешћују, да би се затим заједно послужили и провеселили уз српска кола, песме и шале, радујући се празнику и завршетку поста.

бадње вече, ватра, српска култура, академска српска асоцијација српска култура, црква, академска српска асоцијација

 

 

 

 

 

 

Божић у Аустралији

Сам Божић је посебан и зато што је цела породица на окупу (уколико је могуће да сви издејствују одсуство са посла). Тог дана се прави божићна чесница, у коју се ставља новчић и која се врти у круг пре ручка, а добитника новчића ће пратити срећа у наредној години. Сваки дом ките бадњак и слама, а на столу гори свећа. При томе, родитељи својој деци дају поклоне на Бадње вече или Божић у име Божић бате, чему се она највише радују.

Божић у Аустралији нема снега

славски колач, српска култура, Академска српска асоцијација

Занимљиво је да за Божић у Аустралији никад нема снега. Напротив, Аустралија има супротна годишња доба – када је у Србији лето, у Аустралији је зима, када је у Србији зима, у Аустралији је лето. Тако Срби у Аделејду дочекују Божић уз летње температуре. Иако смо у Србији навикли да је снег тај који Божић чини посебно лепим, нарочито када очеви поране са синовима на Бадњи дан да по снегу у цик зоре секу бадњак или када положајник на Божић улази да се угреје и џара ватрицу желећи укућанима „колико варница, толико и срећица“, ипак је јако лепо то што су Срби у Аустралији, иако хиљадама километрима удаљени од своје земље, остали верни својој вери и традицији, што се држе једни других, помажу, бодре једни друге, веселе се заједно и радују се у јединству духа српства и православља.

    Академска српска асоцијација, једина акредитована школе за учење српског језика у Србији. Пријавите се и учите са нама.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]