crkva, akademska srpska asocijacija

Božić u Australiji

Istorija i kultura Srba kroz vekove
17 dec 2018

Srpska kultura

Srpska kultura ima bogato kulturno nasleđe, koje se ogleda u dugoj i burnoj istoriji, lepom i milozvučnom jeziku, raznovrsnosti tradicije i običaja. Naročito su lepi i zanimljivi običaji koji se vezuju za velike pravoslavne praznike i koji se i dan danas čuvaju u srpskom narodu, i to ne samo unutar granica, već širom dijaspore. Srbin živi i diše kroz svoje običaje, a kada se nađe van svoje zemlje, kroz običaje čuva sećanje na svoju kolevku i prenosi ga iz generacije u generaciju.

 

crkva, austrija, srpska kultura, akademska srpska asocijacijaSprska kultura u Australijisrpska kultura, crkva, Akademska srpska asocijacija

Lep primer čuvanja srpske tradicije sreće se u dalekoj Australiji, u gradu Adelejdu, gde zajednica Srba proslavlja pravoslavni Božić 7. januara, na način na koji se to širom Srbije radi. Veliki broj Srba iz južne Australije na Badnji dan dolazi u Adelejd i u hramu, posvećenom velikom srpskom prosvetitelju Svetom Savi, priprema se za doček Božića.

Srpska kultura na Badnje veče

Na Badnje veče vernici se okupljaju u hramu na večernjoj službi, nakon koje se pristupa paljenju badnjaka. Veseli srpski narod tada peva molitve i srpske tradicionalne pesme, veseli se, pije rakiju iz velikog kazana, osluškuje pucketanje zapaljenog badnjaka i iščekuje ponoć kada će započeti hod oko hrama sa upaljenim svećama, kao pozdrav velikom prazniku Rođenja Isusa Hrista. Naravno, dele se pokloni za mališane, što ovom prazniku daje posebnu čar. U ponoć, nakon hoda oko hrama, kreće ponoćna liturgija, na kojoj se vernici mole i pričešćuju, da bi se zatim zajedno poslužili i proveselili uz srpska kola, pesme i šale, radujući se prazniku i završetku posta.

badnje veče, vatra, srpska kultura, akademska srpska asocijacija srpska kultura, crkva, akademska srpska asocijacija

 

 

 

 

 

 

Božić u Australiji

Sam Božić je poseban i zato što je cela porodica na okupu (ukoliko je moguće da svi izdejstvuju odsustvo sa posla). Tog dana se pravi božićna česnica, u koju se stavlja novčić i koja se vrti u krug pre ručka, a dobitnika novčića će pratiti sreća u narednoj godini. Svaki dom kite badnjak i slama, a na stolu gori sveća. Pri tome, roditelji svojoj deci daju poklone na Badnje veče ili Božić u ime Božić bate, čemu se ona najviše raduju.

Božić u Australiji nema snega

slavski kolač, srpska kultura, Akademska srpska asocijacija

Zanimljivo je da za Božić u Australiji nikad nema snega. Naprotiv, Australija ima suprotna godišnja doba – kada je u Srbiji leto, u Australiji je zima, kada je u Srbiji zima, u Australiji je leto. Tako Srbi u Adelejdu dočekuju Božić uz letnje temperature. Iako smo u Srbiji navikli da je sneg taj koji Božić čini posebno lepim, naročito kada očevi porane sa sinovima na Badnji dan da po snegu u cik zore seku badnjak ili kada položajnik na Božić ulazi da se ugreje i džara vatricu želeći ukućanima „koliko varnica, toliko i srećica“, ipak je jako lepo to što su Srbi u Australiji, iako hiljadama kilometrima udaljeni od svoje zemlje, ostali verni svojoj veri i tradiciji, što se drže jedni drugih, pomažu, bodre jedni druge, vesele se zajedno i raduju se u jedinstvu duha srpstva i pravoslavlja.

    Akademska srpska asocijacija, jedina akreditovana škole za učenje srpskog jezika u Srbiji. Prijavite se i učite sa nama.

[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]